Tarihi Şahsiyetler

Gottlieb Daimler Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

DAİMLER, Gottlieb (1834-1900)

Alman, mühendis. İçten yanmalı motorun taşıt araçlarında kullanılmasında öncülük etmiştir.

Gottlieb Wilhelm Daimler 17 Mart 1834’te Schorndorf’ta doğdu. 6 Mart 1900’de Stuttgart’ta öldü. 1848-1852 arasında teknik okul öğrenciliğiyle bir tüfek onarımcısının çıraklığını birlikte yürüttü. Okulu bitirdikten sonra bir buharlı makine fabrikasında çalışmaya başladı. 1856’da makine mühendisliği öğrenimi için Stuttgart’taki Politeknik Okulu’na girdi. 1859’da mezun olan Daimler, kısa bir süre buharlı makineler üzerinde çalıştıktan sonra küçük, ekonomik ve yüksek devirli bir motor yapımına duyduğu ilgi nedeniyle işini birikip, Ingiltere ve Fransa’da inceleme gezilerine çıktı. 1862’den sonraki on yıllık dönemi Reutlingen ve Karlsruhe’de mühendis ve yönetici olarak geçiren Daimler, Reutlingen’de bulunduğu sırada yaşamının geri kalan bölümünde sürekli olarak birlikte çalışacağı Wilhelm Maybach ile dostluk kurdu.

Daimler, 1872’de girdiği Deutz şirketinde dört zamanlı motorun mucidi olan Otto ile birlikte çalışma olanağı buldu. 1882’de Deutz’dan ayrılarak Maybach ile birlikte motor üretmek amacıyla Stuttgart’ta bir fabrika kurdu. Silindire eklenen bir akkorlu tutuşturucu lamba yardımıyla kendi kendine ateşleme sistemini geliştiren ve 1883’te patentini alan Daimler ve Maybach’m istedikleri nitelikte bir motor yapımını hedef alan çalışmaları 1885’te başarıya ulaştı. Ürettikleri küçük, yüksek devirli ve verimli motoru bir bisiklete yerleştirerek ilk motosiklet yapımını gerçekleştirdiler. Aynı hacimde ama daha güçlü bir motor geliştirmeyi amaçlayan çalışmaları sonucunda da bir arabayı hareket ettirmekte kullanılabilecek ilk motorun yapımını başardılar. 1889’da Paris’te Benz’in otomobili ile birlikte sergilenen bu modelin üretimine ancak 1891’de, Fransa’da geçilebildi. 1890’da kızının adını taşıyan Mercedes otomobillerini üreten Daimler Motoren Gesellschaft’ı kuran Daimler, bir ara ayrıldığı bu kuruluşa 1896’da tam yetkili olarak geri döndü.

Daimler petrolle çalışan içten yanmalı motoru geliştirerek, Benz ve Ford gibi mucid ve sanayicilerle birlikte otomobilin yaygın bir taşıt aracı olarak kullanılabilmesine öncülük etmiştir.

• KAYNAKLAR: P. Siebetz, Gottlieb Daimler, 1942; E. Diesel, From Engines to Autos, 1960.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi