Edebi Şahsiyetler

Gotthold Ephraim Lessing Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

LESSİNG, Gotthold Ephraim (1729-1781)

Alman oyun yazarı, edebiyat kuramcısı ve filozof. Alman Aydınlanma düşüncesini doruk noktasına ulaştırmış, us ilkeleriyle tanrısal bildiriyi (vahy) uzlaştırmaya çalışmıştır.

22    Ocak 1729’da Oberlausitz bölgesinde Kamenz’ de doğdu, 15 Şubat 1781’de Braunschweig’da öldü. Bir rahibin oğluydu. Meissen’de soyluların okuduğu, o çağın en ünlü okulu Fürstenschule St.Afra’ya gitti. 1746’da Leipzig’de tanrıbilim ve tıp okuduğu yıllarda şiir, tiyatro, felsefe ve estetik sorunlarıyla ilgilendi, bir yandan da Leipzig’de etkinliğini sürdüren Neuber’in tiyatro grubuyla ilişki kurdu. 1748’de Berlin’e giderek Gottsched, Klopstock ve Voltaire’le tanıştı, onların görüşlerini eleştiren yazılar yazdı, çeşitli edebiyat ve tiyatro dergilerinde çalıştı, yazarlık ve yazı işleri müdürlüğü yaptı. 1754’te Theatralische Bibliothek adlı dergiyi çıkarmaya başladı. II. Friedrich’in konuğu Voltaire’le çatışması üzerine kralla arası açılınca 1755’te Leipzig’e giderek Koch tiyatro topluluğuyla ilişki kurdu. Yoksulluk içinde geçen iki yıldan sonra 1758’de Berlin’e döndü. Yayımcı F.Nikolai ve düşünür Moses Mendelssohn’la birlikte Briefe, die neueste Literatür betreffend (“En Yeni Edebiyata İlişkin Mektuplar”) adlı eleştiri yazılarını yayımladı.

1760-1765 arasında Breslau’da general Teuent-zien’in özel kâtibi oldu. 1767’de, Ulusal Tiyatro’da danışman ve eleştirmen olarak çalışmak üzere Hamburg’a çağrıldı. Bu arada yüz dört tiyatro eleştirisini içeren Hamburgische Dramaturgie (“Hamburg Dra-maturjisi”) adlı yazı dizisini yayımladı. Kendi başına bir yayınevi kurmak için uğraştıysa da başaramadı ve 1770’te Wolfenbüttel’e yerleşti, kütüphaneciliğe başladı. 1776’da Eva König adlı zengin bir dulla evlendi. Karısının iki yıl sonra doğum yaparken ölmesi üzerine yaşamının bundan sonraki yıllarını yalnızlık içinde geçirdi.

İlgili Makaleler