Tarihi Şahsiyetler

Gordon Bunshaft Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

BUNSHAFT, Gordon (1909 -6 Ağustos 1990, New York)

ABD’li mimar. Ülkesinin önde gelen mimarlık bürolarından Skidmore, Owings ve Merrill’deki tasarım çalışmalarıyla adını duyurmuştur.

9 Mayıs 1909’da New York’da Buffalo’da doğdu. Cambridge’deki Massachussetts Institute of Techno-logy’de (Massachussetts Teknoloji Enstitüsü) mimarlık öğrenimi gördü. Kazandığı bir bursla Avrupa ve Kuzey Afrika’ya gitti. 1937’de, ABD’nin en büyük mimarlık firmalarından S.O.M.’ye (Skidmore, Owings ve Merrill) girdi. 1946’da burada ortak ve sorumlu mimar oldu. ABD içinde ve dışında bu firmanın yapım işlerini yürüttü.

Bunshaft’m mimarlığa başladığı yıllarda mimarlıkta iki görüş egemendi. Bunlardan biri iktisadi, teknik ve estetik öğelerin bileşkesinden kaynaklanan akılcılığın ortaya çıkardığı yalın biçim anlayışı idi. İkinci görüş ise, bir yapıda değişik işlevlere ve strüktürlere sahip bölümlerin birbirlerinden ayrılması gerektiğini savunuyordu.

Bunshaft en önemli yapıtlarını S.O.M. firmasıyla çalışırken vermiş, her iki görüşten de etkilenmiştir. 1952’de New York’da yaptığı Lever House Işhanı giydirme dış yüzlü gökdelenlerin en önemlilerinden biridir. Bunshaft bu yapının tasarımında o dönemin en önde gelen mimarlarından Mies van der Rohe’yi örnek almıştır. 1957’de Bloomfield’de Connecticut Genel Yaşam Sigortası Merkez Yapısı’nda da benzer bir yaklaşımla giydirme yüz yapımına gitmiş, planlarda ise açık büro mekânları oluşturmaya özen göstermiştir. Yale Üniversitesi’nin Değerli Kitaplar ve Elyazmaları Kitap lığı’ nda Bunshaft’m yeni bir anlayışa yöneldiği görülür. Son döneminin bu ilk yapısında Bunshaft, yapının dış yüzündeki strüktür öğelerini etkileyici bir biçim öğesi olarak kullanmıştır. Bunshaft’ın bu dönemindeki en önemli yapısı Texas Universitesi’nin Lyndon Baines Johnson Kitaplığı ve Araştırma Merkezi’dir. Travertenden yapılmış bu yapıda yatay çizgilere ağırlık verilmiştir. Bunshaft ülkesi dışında da yapı yapmıştır. Bunlar arasında Brüksel’deki Lambert Bankası ile tasarımına Sedat Hakkı Eldem’in de katıldığı İstanbul Hilton Oteli de bulunmaktadır.

• YAPITLAR (başlıca): Lever House, (S.O.M.ile), 1952, New York; Hilton Oteli (S.O.M. ve S.H.Eldem ile), 1953, İstanbul; Connecticut Genel Yaşam Sigortası Merkez Yapısı (S.O.M.ile), 1957, Bloomfield/ABD; Texas Üniversitesi, Lyndon Baines Johnson Kitaplığı ve Araştırma Merkezi (S.O.M. ile), 1971, Texas/ABD; Lambert Bankası, Brüksel; Yale Üniversitesi Değerli Kitaplar ve Elyazmaları Kitaplığı, New Haven/Connecticut.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi