Edebi Şahsiyetler

Gnaeus Naevius Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

NAEVIUS, Gnaeus (İÖ 270-199)

Latin şair ve oyun yazarı. Tarihi oyunların yaratıcısıdır.

İtalya’nın Campania bölgesinde, Casilinum’da (bugün Capua) doğdu, Utica’da (bugün Tunus’ta) öldü. IO 235’te oyun yazmaya başladı. Daha sonraki yıllarda yazdığı, soyluları alaya alan komedyaları nedeniyle hapse atıldı, Afrika’ya sürüldü, orada öldü.

Naevius’un altı kadar tragedyasıyla otuzdan fazla komedyasının çoğunun bugün yalnızca adları bilinmektedir. Oyunlarında temel olarak Roma tarihini ve dönemin olaylarını ele almıştır. Bazı oyunları, Yunan oyunlarının uyarlamasıdır. Bazı oyunlardan parçaları başka oyunlara aktarmış, değişiklikler yapmıştır. Roma’ya özgü ulusal konulu tragedyalar da yaratmış, satir ve komedyalarında soylu sınıfı eleştirmiştir.

Birinci Pön Savaşları’nı Poenicum Bellum adlı epik şiirinde anlatmıştır. Dört bin dize tutan bu destanı bilgin Lampirus yedi bölüme ayırmıştır. Latin edebiyatında giriş bölümü ilk kez bu destanda görülür. Naevius yapıtın orta bölümlerinde tarihsel olaylara ağırlık vermiş, tarihsel belgelerden, Roma’nın sözlü geleneğinden yararlanmıştır. Romulus’un atası Aeneas’tan, Roma’nın kuruluş efsanesinden söz etmiştir. Yapıtın tümünde tarihçiliği şairliğinden daha ağır basmaktadır. Romalılar’ın gücünün anlatıldığı bölümlerin şiirsel dili çok zengindir. Naevius geç döneminde Plautus’u, sonraları Vergilius ve Cicero’ yu etkilemiş, Horatius zamanında da okunan, beğenilen bir şair olmuştur.

•    YAPITLAR (başlıca): Poenicum Bellum.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi
vikipedi, ekşi

İlgili Makaleler