Edebi Şahsiyetler

Glenn Miller Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

MİLLER, Glenn (1904-1944)

ABD’li besteci ve tromboncu. Büyük orkestra cazının en ünlü uygulayıcı-larındandır.

1 Mart 1904’te Iowa Eyaleti’nde, Clarinda’da doğdu, 16 Aralık 1944’te öldü. Colorado Üniversitesi’ni bitirdi. Profesyonel müzik yaşamına Ben Pollack’ın orkestrasında tromboncu olarak başladı. Gershwin’in öğretmeni olan Joseph Schillinger’den (1895-1943) kompozisyon dersleri aldı. 1934’te Tommy (1905-1956) ve Jimmy(1904-1957) Dorsey kardeşlerin;1935’te Ray Noble’ın orkestralarının kuruluşunda etkili oldu, bu topluluklarda trombon çaldı. 1938’de kendi orksetrasını kurdu,1939’da NewYork’ taki ünlü Carnegie Hall’da bir konser verdi. Radyo programlan, filmler ve birbiri ardına çıkan albümleriyle kısa zamanda büyük bir başarı kazandı. 1940’a gelindiğinde Glenn Miller’ın topluluğu, Benny Goodman Orkestrasından sonra en ünlü $wing orkestrası sayılıyordu.Milyonun üstünde satan “Chatanooga Choo Choo” adlı plağıyla altın plak aldı.

ABD’nin II.Dünya Savaşı’na girmesiyle Miller da orduya katıldı. ABD Hava Kuvvetleri Orkestrası’nı kurdu, yüzbaşı ve binbaşı rütbelerinde bu orkestranın şefi olarak görev yaptı. Avrupa’da müttefik ordularının kamplarında konserler verdi. 1944’te İngiltere’den Paris’e giderken bindiği uçak Manş Denizi üstünde kayboldu ve izine bir daha rastlanmadı.

Miller Orkestrası “Moonlight Serenade”, “In the Mood”, “Sun Valley Jump” ve “I’ve Got a Girl in Kalamazoo” adlı parçalarıyla 1940’ların başlarında ABD’nin en popüler dans orkestralarından biri oldu. Miller, saksofon ile klarnet seslerinin özgün bir bileşiminden oluşan ve “Glenn Miller tınısı” olarak anılan bir çalış tarzının da yaratıcısı olarak ünlendi. Miller, cazın popüler bir dans müziği ve ticari bir tür haline dönüştüğü bir dönemin başarılı uygulayıcılarından olmuştur. Glenn Miller, ününü albüm ve konserlerine olduğu kadar, 1941 ve 1942’de rol aldığı Sun Valley Serenade (“Güneş Vadisi Serenadı”) ve Orchestra Wives adlı filmlerle, ölümünden sonra 1953’te yapılan ve yaşamını konu alan The Glenn Miller Story (Unutulmaz Melodiler) filmine de borçludur.

•    KAYNAKLAR: J.Flower, Moonlight Serenade, 1972; G.T.Simon, Gleen Miller, 1974; L.Walker, The Wonderful Era of the Great Dance Bands.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi
vikipedi, ekşi

İlgili Makaleler