Filozof Biyografileri

Giovanni Mirandola Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

MIRANDOLA, Giovanni (1463-1494)

Italyan, filozof. Hümanizm akımının öncülerindendir, Platon ve Aristoteles felsefelerini uzlaştırmaya çalışmıştır.

24 Şubat 1463’te Bolonga’da doğdu, 17 Aralık 1494’te Floransa’da öldü. Concord prensi olarak da tanınmıştır. Annesinin etkisiyle, önce, rahip okuluna gitmiş din hukuku okumuş, sonra bütün çalışmalarını felsefe konuları üzerinde odaklaştırmıştır. Bir süre İtalya ve Fransa’daki bilim akademilerinin çalışmalarını izledi, tanrıbilim ve felsefe arasındaki yöntem ayrılığı üzerinde durdu.

Mirandola’ya göre felsefe ile tanrıbilim arasında büyük bir ayrılık yoktur, bu iki bilimin uzlaştırılamayışı tanrıbilimcilerin ve filozofların sorunlara bakış açısından kaynaklanmaktadır. Aristotelesçi ve Platoncu filozoflar, tanrıbilimciler konuları derinliğine değil de yüzeysel olarak incelemiş, birleştirici olmaktan çok ayırıcı bir tutumu benimsemişlerdir. Gerçekte ele alınan sorunlar ve varılacak çözümler özdeştir. Oysa Hıristiyanlık’la çoktanrıcılık, insanı konu edindiğinden, uzlaştırılabilir. Çünkü Platon’un düşünceleriyle Musa’nın inançları arasında sanıldığı gibi bir uçurum yoktur.

Metafizik sorunlarının açıklanışında Platon ve Plotinos’un görüşlerinden yararlanan Mirandola’ya göre evren yaratılmıştır ve yaratıcısı Tanrı’dır. Bu yaratılış olayında gök tine, yeryüzü gövdeye karşılıktır. Bu nedenle insan bir yanıyla göksel, bir yanıyla yerseldir. Mirandola’nm en önemli etkisi Doğu’nun çoktanrıcı inançlarıyla Hıristiyanlık’ın kimi görüşlerini bağdaştırmaya çalışmasıyla olmuştur. Kilisenin suçlamalarına, düşüncelerini yasaklamasına karşın bu görüşü kimi tanrıbilimcilerce benimsenmiştir.

•    YAPITLAR (başlıca): De hominis dignitate, (ö.s.), 1496, (“İnsanın Yüceliği Üstüne”); Ente et uno, (ö.s.), 1496, (“Varlık ve Bir”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler