Filozof Biyografileri

Giovanni Gentile Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

GENTILE, Giovanni (1875-1944)

İtalyan, filozof ve bilgin. Yeni-Hegelci akımın öncülerindendir. Faşist korporatif devlet felsefesine ilişkin çalışmalarıyla tanınmıştır.

30    Mayıs 1875’te Sicilya’da Castelvetrano’da doğdu, 15 Nisan 1944’te Floransa’da öldü. Floransa ve Roma üniversitelerinde hukuk, dilbilim, tarih, yazın tarihi ve felsefe öğrenimi gördü. 1917-1944 arası Napoli, Palermo, Pisa ve Roma üniversitelerinde felsefe profesörü olarak çalıştı. 1922’de I. Mussolini hükümetinde eğitim bakanı oldu. İtalyan eğitim sistemini faşist anlayışa göre düzenledi. 1924’te, görevinden ayrıldıktan sonra, Ulusal Faşist Kültür Kurumu’nun başına getirildi, bu görevini 1943’te Mussolini’nin düşüşüne değin sürdürdü. Faşizme karşı olanlarca öldürüldü.

Gentile’nin felsefeye olan ilgisi Hegel’in yapıtlarını okumakla başladı. Önce hukuk, yazın, dilbilim gibi konularda çalıştı, sonra Hegel’i inceledi, ona yeni bir yorum getirerek İtalya’da benimsenmesine katkıda bulundu. Özellikle 1910’dan sonra Croce ile birlikte Hegel felsefesinin içerdiği sorunları yeniden ele aldı. Bu çalışmaları sonucu İtalya’da, Croce ile birlikte, Yeni-Hegelcilik’in öncüsü sayılır.

İlgili Makaleler