Tarihi Şahsiyetler

Giovanni da Verrazano Kimdir, Hayatı, Keşifleri, Hakkında Bilgi

VERRAZANO, Giovanni da (1485 ?-1528 ?)

İtalyan, kâşif ve denizci. Kuzey Amerika’nın Atlas Okyanusu kıyılarını dolaşarak bölgenin ilk haritasının çizilmesine katkıda bulunmuştur.

Doğum ve ölüm tarihleri kesin değildir. Floransa yakınlarında Val di Greve’de doğdu, Brezilya’da öldü. İspanyollar’ın Meksika ve Peru’daki zengin yerli uygarlıklarını keşfetmelerinden sonra, diğer Avrupa devletlerinin Yeni Dünya’da toprak ele geçirme girişimlerinin hızlandığı bir sırada, Fransa Kralı

I.François’nın hesabına çalışan Dieppeli armatör Jean Ango’nun hizmetine girdi. 1523’te I.François’nın keşif ve korsanlık amacıyla yola çıkardığı dört gemiden birinin kaptanı oldu. Öteki gemilerin İspanyol hâzinelerini taşıyan gemilerin peşine düşmesinden sonra, Batı’ya doğru yoluna devam eden Verrazano, 1524’te Kuzey Amerika’nın batı kıyılarının açıklarına vardı. Kıyıdan kuzeye doğru ilerlerken karşılaştığı Chesapeake Körfezi’ni Büyük Okyanus’a açılan bir geçit sandı. Bu yanılgısı haritacıların uzun yıllar Kuzey Amerika Kıtası’nı bu noktada daralan bir kum saati biçiminde göstermelerine neden oldu. Kuzeye doğru ilerlemeyi sürdüren Verrazano, bahar aylarında Delaware Körfezi’ni geçti ve New York Körfezi’ ne girdi. Hudson Irmağı boyunca dolaşıp yerliler üzerine ilginç notlar tuttu. Ardından Narragansett Körfezi’ne ve Cod Burnu’na ulaştı. Nova Scotia’ya (Yeni İskoçya) dek uzandıktan sonra Fransa’nın Kuzey Amerika üzerinde hak iddia etmesi için gerekli koşullan yerine getirmiş olarak dönüş yolculuğuna geçti.

Yaşamının daha sonraki dönemine ilişkin kesin bilgiler olmamakla birlikte, bazı kanıtlar Amerika’ya iki ya da üç yolculuk daha yaptığını göstermektedir. 1528’de Amerika Kıtası’nı aşarak Doğu’ya geçmek amacıyla yaptığı son yolculuktan sonra kendisinden hiç haber alınamadığından, bir kaza sonucu ya da yerliler tarafından öldürüldüğü sanılmaktadır. Kardeşi Girolamo derlediği bilgileri kullanarak Amerika kıyılarının ilk haritasını çizmiştir. Verrazano’nun adı ABD’nin New York kentindeki bir köprüye verilmiştir.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi