Edebi Şahsiyetler

Gio Ponti Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

PONTI, Gio (1891 – 15 Eylül 1979, Milano)

İtalyan mimar ve endüstri tasarımcısı. Ünlü tasarım dergisi Domus’un kurucusudur.

Giovannni Ponti 18 Kasım 1891’de Milano’da doğdu. Milano’daki Politecnico’da mimarlık eğitimi gördü, 1921’de mezun oldu. Bir süre seramik tasarımı ve resim yaparak geçimini sağladı. 1923-1938 arasında bir seramik fabrikasında endüstri tasarımcısı olarak çalıştı. Bir yandan da mimarlık, iç mimarlık ve grafik tasarım alanındaki serbest çalışmalarını sürdürdü. 1928’de Domus adlı tasarım dergisini çıkarmaya başladı. Bu derginin yayın yönetmenliğini 1946’ya değin sürdürdü. Bu gün hâlâ çıkmakta olan Domus, her zaman güncel yaklaşımlara yer veren tutumuyla çağdaş mimarlığı etkileyen bir yayın organı oldu. Ponti başta Latin Amerika ülkeleri olmak üzere, İtalya dışında da birçok yapı tasarımı gerçekleştirdi. 1936’dan başlayarak Milano’daki Politecnico’da profesör olarak ders verdi.

Ponti mimarlık yaşamının başlangıcında, İtalya da, geçmiş dönemlerin mimarlık ilkelerini ve biçimlerini temel alan, klasikçi eğilimli Novecento hareketine katılmıştır. Bununla birlikte yenilikçi eğilimlere de açık kalmış, 1927’de Movimento Italiano per l’Archi-tettura Razionale (İtalyan Akılcı Mimarlık Hareketi) adlı mimarlar grubunu kurmuştur. 1933’te akılcı yaklaşımdaki mimarların yapıtlarının ilk kez sergilendiği 5. Milano Trienali’ni (üç yıllık sergi) düzenlemiştir. Kendisi de bu dönemdeki yapılarında akılcı ve işlevci bir anlayışla biçimci bir tutumu denge içinde birleştirmeyi amaçlamıştır. 1936’da Montecatini şirketi için tasarladığı büroyla başlayarak, işlevci mimarlığa daha ağırlık vermiştir. Bu dönemdeki yapılarında yapının strüktüründen türeyen, onunla bütünleşen bir güzellik anlayışına yöneldiği izlenir. Pirelli Gökdeleni Ponti’nin bu yaklaşımının tüm özelliklerini yansıtır. Otuz üç katlı yapı, yassı bir altıgen prizmayı andıran biçimiyle çağdaş mimarlığın başarılı yapıtlarından biridir.

• YAPITLAR (başlıca): Roma Üniversitesi Matematik Enstitüsü, 1934; Katolik Basın Sergisi, 1936, Vatikan/ Roma; Montecatini Bürosu, 1936, Milano; Montecatini Bürosu, 1951, Milano; Pirelli Gökdeleni (P.L. Nervi, A. Rosselli, A. Fornaroli, G. Valtolina, E.dell’Orto, A. Donusso ile), 1958, Milano.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler