Edebiyat Sözlüğü

Gino Fano Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

Fano’nun bilimsel çalışmaları cebirsel ve izdüşümsel geometri dallarında yoğunlaşmıştır. Önceleri doğru geometrisi, cebirsel katsayılı diferansiyel denklemler ve sonlu geometri konularında araştırmalar yapan Fano, daha sonra ilgisini cebirsel yüzeylere ve katmanlı uzaylara yöneltmiş, özellikle üçüncü dereceden cebirsel yüzeylerle Cremona dönüşümlü katmanlı uzayları incelemiştir. Uç boyutlu uzayda irrasyonel involüsyonların varlığını, başka bir deyişle, dört boyutlu uzaydaki üçüncü dereceden cebirsel yüzeylerin rasyonel olarak indirgenemezliğini göstermiştir.

Göttingen’de bulunduğu dönemde tanıştığı Klein’ın Erlanger Üniversitesi’ndeki ders notlarım daha öğrencilik yıllarında İtalyanca’ya kazandırmış olan Fano, Eukleides dışı geometrilerle de ilgilenmiş ve nokta, doğru, yüzey gibi tanımsız kavramlar yerine soyut nesne ve kavramları başlangıç alarak yeni geometriler kurulabileceğini öne süren ilk matematikçiler arasında yer almıştır.

• YAPITLAR (başlıca): Lezioni di geometria descrittiva, 1910, (“Tasarı Geometri Dersleri”); Lezioni di geometria analitica e proiettiva, 1930, (“Analitik ve İzdüşümsel Geometri Dersleri”); Geometria non Euclidea, Introduzi-one geometrica alla teoria della relativitâ, 1935, (“Eukleides Dışı Geometri, Görelilik Kuramına Geometrik Giriş”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi