Edebi Şahsiyetler

Gil Vicente Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

VICENTE, Gil (Ykş. 1465 – Ykş. 1536)

Portekizli oyun yazarı. İspanyol tiyatrosunun kurucuları arasındadır.

Doğum ve ölüm yerleri kesin değildir, yaşamına ilişkin fazla bilgi yoktur.l502’den başlayarak zamanının büyük bölümünü sarayda geçirdiği ve resmen saray şairi olmasa da ulusal günler, dinsel törenler ve saraydaki çeşitli olaylar nedeniyle şiirler, oyunlar yazdığı bilinmektedir. Önceleri dinsel konulu olan oyunları, 1505’te yazdığı Quem tem farelos? ile yerlerini dünyasal konuları işleyen oyunlara bırakmıştır. Quem tem farelos’ta Portekiz’deki değişik sınıfların eleştirisini yapan Vicente, asıl önemli oyunlarını 1523’ten sonra yazmıştır. Bunların birçoğu dönemin modasına uygun olarak yarısı İspanyolca, yarısı Portekizce ya da tümüyle İspanyolca olarak yazılmış, bu nedenle de Vicente’nin İspanyol tiyatrosu üzerinde etkisi daha büyük olmuştur.

İspanya ve Portekiz’in edebi geleneklerinin tümünü özümlemiş olan Vicente bir yandan Orta Çağ’m, bir yandan da Rönesans’ın temsilcisi olmuş, alegorik dinsel oyunlardan, kahramanlık öykülerinden gündelik yaşama ilişkin oyunlara geçişin öncülüğünü yapmıştır. Canlı, neşeli bir üslubu olan oyunlarında her sınıf ve meslekten insanı konumlarına göre ustaca konuşturmuştur. Yapıtlarında derinlemesine psikolojik incelemeye doğru bir eğilim görülür.

• YAPITLAR (başlıca): Auto da sibila Cassandra, 1503, (“Bilici Cassandra’nın Oyunu”); Auto dos quatro tempos, 1504; Quem tem farelos?, 1505; Farsa dos fisicos, 1512, (“Doktorların Farsı”); Exbortaçâo da guerra, 1513, (“Savaş Çağrısı”); Comedia do viuvo, 1514; Farsa de Ines Pereira, 1523, (“Ines Pereira’nın Farsı”); Tragicomedia de Dom Duardos, ykş. 1524, (“Dom Duardos’un Trajiko-medyası”); Tragicomedia de Amadis de Gaula, 1533, (“Amadis de Gaula’nm Trajikomedyası”); Floresta de enganos, 1536.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler