Edebi Şahsiyetler

Gianbattista Tiepolo Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

TIEPOLO, Gianbattista (1696-1770)

İtalyan, ressam. Dekoratif Rokoko üslubunun en büyük temsilcisidir.

5 Mart 1696’da Venedik’te doğdu, 27 Mart 1770’te Madrid’de öldü. Ressam Gregorio Mazzarini’ nin yanında yetişti. Çocuklarından Lorenzo ve Gian-domenico sonradan ünlü birer ressam oldular. Tiepo-lo 1717’de Venedik Ressamlar Loncası’na kabul edildi. 1726’da çağrıldığı Udine’de çeşitli yapıtları süsledi. Bundan sonra Venedik’in en fazla aranan ressamı haline geldi. Bu kentte başta Santa Maria del Rosario dei Gesuati, Santa Marta degli Scalzi, Chiesa della Pietâ gibi kiliselerle, en ünlü fresklerinin yer aldığı Scuola dei Carmini’nın dekorasyonlarını gerçekleştirdi. 1733-1750 arasında Bergamo, Milano ve Verona gibi kentlerde birçok dinsel ve sivil yapıyı resimledi. 1750’de piskoposluk konutunu resimlemek üzere Würzburg’a çağrıldı. 1762’de İspanya kralının çağrısı üzerine Madrid’e gitti. Ölümüne değin kaldığı Madrid’de Kraliyet Sarayı’mn çeşitli bölümlerini süsledi.

Tiepolo’nun sayısız yapıyı süsleyen freskleri birbirinden farklı özellikler taşır. Bunlar arasında Maria del Rosario dei Gesuati Kilisesi tavan freskleri içerdikleri yanılsamacı mimarlık öğeleri, Chiesa della Pieta Kilisesi freskleri uyumlu ve duyarlı renkleri, Labia Sarayı freskleri ise iyice belirgin Verenose etkisi ile öbürlerinden ayrılırlar.

Tiepolo’nun ışıklı ve parlak renkleri, tüm resim yüzeyine eşit olarak dağılır. Fresklerinde kullandığı çok sayıda figüre karşın, yapıtları kargaşalık ve sıkışıklık duygusu uyandırmaz.

Tiepolo Barok ve Rokoko’nun en yaygın resim türlerinden biri olan dekoratif tavan fresklerinde,
gökyüzü boşluğu içinde insan figürünü büyük bir ustalıkla işlemiştir. Aynı ustalığı perspektif konusunda da göstermiş, ancak ölçülü davranarak -öngörülenden başka bir noktadan bakıldığında amaçlananın tersi bir etki yaptığı için- mimarlık öğelerini abartmadan çizmiştir. Dolgun vücutlu çıplak kadın figürünü sıkça kullanmıştır, ama bunlara Boucher’nin tenselli-ğinin tersine, inandırıcı bir saflık duygusu katmıştır.

Tarihsel olayların yanı sıra, mitolojik olayları ve Venedikliler’in günlük yaşamını konu alan fresk ve yağlıboyalar yapmıştır. İnsan karakterini ve duygularını gerçekçi bir biçimde betimlemiştir.

Güçlü bir desen ve tasarım geleneği içinde yetişmiş olması, çeşitli uygulamalarında sağlam ve etkili sonuçlar elde etmesini sağlamıştır. Çoğunlukla mürekkeple ve çabuk hareketlerle gerçekleştirdiği desenlerinde akıcı bir kıvraklık ve çizgi anlatımı vardır. Desenlerindeki ustalığını gravürlerinde de aynı düzeyde sürdürmüştür.

• YAPITLAR (başlıca): Cellaoni Şapeli freskleri, 1733, Bergamo; Santa Maria del Rosario dei Gesuati Kilisesi freskleri, 1737-1739, Venedik; Clerici Sarayı freskleri, 1740, Milano; Scuola dei Carmini freskleri, 1740-1744, Venedik; Santa Maria degli Scalzi Kilisesi freskleri, 1743-1744, Venedik; Labia Sarayı freskleri 1745-1750, Venedik; Chiesa della Pieta Kilisesi freskleri 1754-1755, Venedik Akademisi, ikisi dışındakiler 1915’teki bir bombardımanda yok olmuştur; Villa Valmarana freskleri, 1757, Vicenza; Pezzonico Sarayı freskleri, 1758, Venedik; Kraliyet Sarayı freskleri, 1764-1766, Madrid.

• KAYNAKLAR: A.Morassi, A Complete Catalogue of the Paintings of G.B. Tiepolo, 1962.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler