WordPress veri tabanı sorunu: [Disk full (/var/tmp/#sql_4a81b_0.MAI); waiting for someone to free some space... (errno: 28 "No space left on device")]
SHOW FULL COLUMNS FROM `unaqb_options`

Gian Lorenzo Bernini Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi – Sosyolojisi.com
Tarihi Şahsiyetler

Gian Lorenzo Bernini Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

BERNINI, Gian Lorenzo (1598-1680)

İtalyan heykelci, mimar, dekoratör ve ressam. Heykelleriyle Barok dönemin en güçlü temsilcisi olmuş, yapıları ve alan düzenlemeleriyle Roma kentine damgasını vurmuştur.

7   Aralık 1598’de Napoli’de doğdu. Babası Pietro Bernini de bir heykelciydi. 1605’te ailece Roma’ya göç ettiler ve Bernini bundan sonra kısa bir iki gezi dışında yaşamını hep bu kentte geçirdi. Heykel sanatına babasının yanında çalışarak başladı. İlk yapıtlarıyla daha 16-17 yaşlarında üne kavuştu ve Papalık hizmetine alındı. Yarım yüzyıla yakın bir süre sanatıyla sekiz papaya hizmet etti. 20 yaşındayken Papa XV. Gregorius tarafından Cavaliere di Cristo nişanıyla ödüllendirildi, San Luca Akademisi üyeliğine seçildi. Ayrıca kardeşi Luigu ile birlikte Vatikan için sanat yapıtları üreten Fabricca di San Pietro’da en üst düzeydeki görevlerden birine getirildi. Gittikçe yayılan ünü 1665’te Louvre Sarayı’nı genişletmek isteyen XIV. Louis tarafından Paris’e çağrılmasına yol açtı. Ancak bu iş için hazırladığı öneri saray çevresince benimsenmedi. Paris’te kaldığı sürede XIV. Louis’nin bir büstünü yaptı.

Bernini ün kazandığı mimarlık, resim ve heykel alanlarının dışında da daha birçok konuyla uğraşmış çok yönlü bir sanatçıydı. Tiyatro oyunları yazmış, sahne için kostümler tasarlamıştı. Çeşitli işler görecek hareketli makineler düşünmüştü. Gösteri ve karnavallar , için düzenlemeler, geçici sahneler yapmış, ünlü kişilerin cenaze törenlerine katafalklar hazırlamıştı. Bütün bu işleri görürken yanında çok sayıda yardımcı çalıştırırdı.

Yardımcılarının birinin karısıyla bir aşk serüveni yaşadı, bunun arkasından 1639’da Catarine Tezino ile evlendi. Bu evlilikten on bir çocuğu oldu. 28 Kasım 1680’de Roma’da beyin kanamasından öldü.

Hizmetinde bulunduğu papaların Roma’yı, tüm Katolik dünyanın merkezi olan bir kente yakışacak bir görünüme getirmek için giriştikleri büyük ölçülü bayındırlık etkinlikleri, Bernini’ye hem mimar, hem de heykelci ve dekoratör olarak sınırsız olanaklar sağlamıştı. Yapıları, heykelleri, anıt-mezarları, çeşmeleri ve alan düzenlemeleriyle Bernini, Roma’yı “baroklaştıran” sanatçı oldu.