WordPress veri tabanı sorunu: [Disk full (/var/tmp/#sql_4a81b_1.MAI); waiting for someone to free some space... (errno: 28 "No space left on device")]
SHOW FULL COLUMNS FROM `unaqb_options`

Giacomo Mazzoni Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi – Sosyolojisi.com
Filozof Biyografileri

Giacomo Mazzoni Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

MAZZONI, Giacomo (1548-1598)

İtalyan, filozof. Aristoteles ve Platon’ un görüşlerini uzlaştırarak yeni bir düşünce geliştirmeye çalışmıştır.

Cesena’da doğdu, Ferrara’da öldü. Adı Mazzo-nius olarak da geçen Mazzoni, eski ve soylu bir ailedendi. Padova Üniversitesi’nde öğrenim gördü, Anadolu-Yunan felsefesi, tanrıbilim ve edebiyat gibi değişik konular üzerindeki incelemeleriyle büyük bir üne kavuştu. Özellikle Aristoteles ve Platon’un görüşlerini uzlaştırmayı amaçlayan çalışmalarıyla ilgi topladı. Bir süre Roma, Cesena, Maserata, Piza illerinde felsefe okuttu, Della Crusera Akademisi’ni kurdu. Öğrencileri arasında fizikçi Galilei de vardır.

Mazzoni, felsefeyle edebiyat arasında bir yakınlaşmanın gerçekleşmesini istemiş, bu amaçla Dante’ nin şiirlerini felsefeden kaynaklanan bir eleştiriyle incelemiş, sanatta doğru, güzel ve yüce gibi niteliklerin kaynağını araştırmıştır. Öte yandan Aristoteles ile Platon’un görüşlerinde birbiriyle bağdaşan öğeler bulunduğunu, ayrılıkların daha çok onlarla ilgili yorumlardan doğduğunu göstermeye çalışmıştır. Mazzoni’ye göre felsefenin konu edindiği insan yaşamının üç evresi vardır: Etkin, dalınçlı, dinsel. Bu evreler sürekli bir gelişmeyi içerir, dinsel olan hepsini kapsar. Bu gelişme kesin bir yasa niteliğindedir.

•    YAPITLAR (başlıca): De triplici hominum vita, activa nempe, contemplativa et retigiosa tres, 1576, (“İnsan Yaşamının Etkin, Dalınçlı ve Dinsel Üç Evresi Üstüne”); In universum platonis et Aristotelis, 1597, (“Platon ve Aristoteles’in Evreninde”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi