Filozof Biyografileri

Gerhard Lehmann Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

LEHMANN, Gerhard (1900 – 18 Nisan 1987)

Alman felsefe tarihçisi. Bireysel bilincin toplumsal ortak bilince dayandığı görüşünü ileri sürmüştür.

10    Temmuz 1900’de Berlin’de doğdu. Berlin Üniversitesi’nde felsefe öğrenimi gördü. Felsefe tarihi, sistematik felsefe konularındaki çalışmalarıyla ilgi çekti. Bireysel bilinç ile toplumsal ortak bilinç arasındaki bağlantıyı çözümlemeye çalıştı.

Lehmann, toplum içinde yaşayan bireyin, bilinç bakımından da, yetiştiği çevreyle bağlantılı olduğu kanısındadır. Ona göre bireyin anlaşılması toplumun bilinmesine bağlıdır. Çünkü toplumsal olan ortak bilinç, bireysel bilincin kaynağı durumundadır.

Sistematik felsefeyle ilgili çalışmalarının temeli ise Kant’ın işlediği eleştiri kavramıdır. Bu kavramın çağdaş felsefe üzerindeki yönlendirici etkisi, Kant’la ilgili yorumlardan kaynaklanan öğretilerin doğmasına olanak sağlamıştır. Lehmann’m yorumlarına göre Kant felsefesinin yönlendirici öğeleriyle kişisel düşüncenin temellendirilmesini sağlayan öğeler arasında bir bağlantı vardır. Bu bağlantı, daha sonraki felsefe çalışmaları için, dizgenin nesnel-kişisel gelişmesini gösteren bir örnek niteliğindedir.

•    YAPITLAR (başlıca): Kollektivbemusstsein, 1928, (“Ortak Bilinç”); Geschichte der nachkantischen Philosophie, 1931, (“Kant-Sonrası Felsefenin Tarihi”); Deutsche Philosophie der Gegenmart, 1943, (“Çağdaş Alman Felsefesi”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler