Edebi Şahsiyetler

Gerard Hoffnung Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

HOFFNUNG, Gerard (1925-1959)

İngiliz, karikatürcü ve tromboncu. Çizgileriyle olduğu kadar düzenlediği konserlerle de ilginç bir gülmece yaratmıştır.

Berlin’de doğdu, 28 Eylül 1959’da Londra’da öldü. Alman asıllı olan ailesi, o küçükken İngiltere’ye göç etti. Highgate School ile Harrow School of Arts’da eğitim gördü. Bir süre öğretmenlik yaptı, daha sonra bir Londra orkestrasında trombon ve tuba çaldı. Bir yandan da karikatürler yayımladı. 1959’da “Hoffnung’un Müzik Festivali” adıyla düzenlediği bir konserle ün kazandı. İki yıl sonra “Hoffnung’un Gezegenler Arası Müzik Festivali” adıyla ikinci bir konser daha düzenledi. Benzer bir konser de onun ölümünden sonra 1961’de düzenlendi.

Hoffnung’un, Londra’nın ünlü Royal Festival Hall’da düzenlediği konserleri müzikle yapılmış gülmecelerdir. Bunlarda ünlü klasik müzik parçalarını ustaca birbirine karıştırmak, bir parça ya da bir çalgının yapısından kaynaklanan yanılgılarla şaşırtıcı dönüşümler yaratmak gibi gülmece öğelerini kullanmıştır. Ayrıca orkestra ve çamaşır makineleri, yazı elektrik süpürgeleri için düzenlediği kendi bestelerini de bunlara katarak klasik müziği olduğu çağdaş müziği de başarılı bir biçimde karikatürize etmiştir.

Konularını genellikle müzik dünyasından alan karikatürleri onun hem gülmececi, hem de müzikçi yanını ortaya koyar. Yumuşak, sevimli bir çizgisi vardır. Çizgili bir anlatıma dayanan gülmecesini müzik araçlarına, deyimlerine, müzikçilerin davranışlarına ilişkin çelişkiler üstüne kurar. Ayrıca bütün orkestrayı canlandırdığı kalabalık çizimleriyle de ünlüdür. Yapıtları Punch, Evening News, Lilliput gibi önde gelen dergi ve gazetelerde yayımlanmış, pek çok kez kitap olarak basılmıştır. Birds, Bees and Storks (“Kuşlar, Arılar ve Leylekler”) adlı yapıtı ölümünden sonra çizgi film olarak da düzenlenmiştir. 1983’teki 11.  Uluslararası İstanbul Festivali’nde de Hoffnung’un çizimlerinden oluşan bir sergiye yer verilmiştir.

•    YAPITLAR (başlıca): Karikatür Albümü: The Maestro 1953, (“Orkestra Şefi”); The Hoffnung Symphony Orchestra, 1955, (“Hoffnung’un Senfoni Orkestrası”); The Hoffnung Music-Festival, 1956, (“Hoffnung’un Müzik Festivali”); The Hoffnung Compamon to Music, 1957, (“Hoffnung’un Müzik Elkitabı”); Hoffnung’s Musical Chairs, 1958, (“Hoffnung’un Müzikli İskemleleri”); Hoffnung’s Acoustics, 1959, (“Hoffnung’un Akustiği”); Ho Ho Hoffnung, 1959; Birds, Bees and Storks, (ö.s.), 1960, (“Kuşlar, Arılar ve Leylekler”); Hoffnung’s Little Ones, (ö.s.), 1961, (“Hoffnung’un Ufaklıkları”); The Penguin Hoffnung, (ö.s.), 1963. Plak: Hoffnung, (ty.).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler