Edebi Şahsiyetler

Gerard David Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

DAVID, Gerard (1460-1523)

Flaman, ressam. 15. yy Flandra-Bruges Okulu’nun son büyük temsilcisidir.

Gouda yakınlarındaki Oudewater’de doğdu, Bruges’de öldü. Yaşamına ilişkin elde edilmiş en erken bilgi, 1484’te Bruges kenti Ressamlar Birliği’ne üye oluşudur. Bu meslek birliğinin dört kez başkanlığında bulunmuştur, 1494’te kentin resmi ressamlığına atanmıştır. 1511-1512 arasında İtalya’ya gittiği sanılmaktadır. Antwerp Ressamlar Birliği kayıtlarında 1515’te adı geçmektedir. Bu kayıt nedeniyle bir süre de bu kentte yaşadığı ileri sürülmüştür.

David’in erken dönemindeki üslubu, Geertgen tot Sint Jans’la büyük bir benzerlik gösterir. Bu yüzden Geertgen gibi Haarlem’de 1450-1480 arası etkin olan Albert van Ousvater’in yanında çalışarak yetiştiği sanılmaktadır. Resimlerindeki mekânların tekdüze sadeliği ve figürlerin güncel yaşamla ilgili özelliklerinin vurgulanması, onun Kuzey Hollandalı oluşunun bir kanıtı olarak değerlendirilmektedir.

Üslupsal benzerliklerden ötürü birçok 15. yy Flaman resminin David’in olduğu varsayılmıştır. Kesinlikle onun olduğu imzası ve belgelerle kanıtlanmış yalnızca üç resim vardır. Bunlar Bruges Belediyesi’ nin mahkeme salonu için yaptığı Cambyses’in Karan ve Sisammes’in idam Edilmesi adlı parçalardan oluşan ikiliyle, Kutsal Konuşma adıyla bilinen resimdir.

İlgili Makaleler