Edebi Şahsiyetler

Georges Schehade Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

SCHEHADE, Georges (1910 – 17 January 1989, Paris) Lübnan asıllı Fransız oyun yazarı. Fransa’da avant-garde (öncü) tiyatronun tanınmış adlarındandır.

İskenderiye’de doğdu. Lübnanlı bir anne babanın oğluydu. Bir süre Beyrut’ta öğretim üyeliği yaptı. Yaşamının büyük bölümünü Paris’te geçirdi. Genç yaşta şiir yazmaya başladı. İlk oyunu Monsieur Bob’le 1951’de sahnelendiğinde büyük bir ilgiyle karşılandı. Daha sonraki yıllarda La soiree desproverbes (“Atasözleri Akşamı”), Histoire de Vasco (“Vasco’nun Öyküsü”) ve Le voyage (“Yolculuk”) adlı oyunları Fransa’da öncü tiyatronun ünlü yönetmenlerinden Jean-Louis Barrault tarafından sahnelendi.

Schehade’nin oyunları gerçeklikle fantezinin iç içe geçtiği, ağırlıklı olarak düş dünyasına yer veren ve bir masal havasında gelişen alegorik manzum oyunlardır. Beklenenlerin gerçekleşmediği ve hiçbir şeyin göründüğü gibi olmadığı, bilmeceyi andıran bir dünyadaki karakterlerin gerçekdışı yolculuk, arayış ya da beklentileri, birçok oyunun tekrarlanan temasıdır. Oyunlarının gizemli karakterleri zaman zaman birer kuklayı andırır. Schehade’nin oyunları yer yer gerçeküstücü (sürrealist) bir hava taşımakla birlikte “şiirsel avant-garde” adıyla anılan bir tiyatro anlayışı içinde değerlendirilir ve yer yer Audiberti’nin oyunlarına benzer. Uyumsuzluk tiyatrosu anlayışındaki yazarlar gibi Schehade de, insan yaşamının saçmalığı ya da belirsizliği gibi temaları düş ve fanteziye dayanan bir anlatımla işlemiş, olay örgüsü ve karakter bütünlüğü gibi geleneksel tiyatronun temel öğelerini önemsememiştir. Ancak Uyumsuzluk tiyatrosuna bağlı yazarlardan farklı olarak lirik bir üslup ve şiirsel bir dil kullanmış, insan durumunun trajikliğini çocuksu denilebilecek bir saflık ve yalınlıkla, hafif ve yumuşak bir masal üslubuyla dile getirmiştir.

• YAPITLAR (başlıca): Oyun: Monsieur Bob’le, 1951; La soiree des proverbes, 1954, (“Atasözleri Akşamı”); Histoire de Vasco, 1956, (“Vasco’nun Öyküsü”) Les violettes, 1960, (“Menekşeler”); Le voyage, 1961, (“Yolculuk”); L’emigre de Brisbane, 1965, (“Brisbane Göçmeni”); Recit de l’an zero, 1967, (“Sıfır Yılının Anlatısı”). Şiir: Poesies, 1938-1952, (“Şiirler”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler