Edebi Şahsiyetler

Georges Sadoul Kimdir, Hayatı, Kitapları, Hakkında Bilgi

SADOUL, Georges (1904-1967) Fransız sinema yazarı, tarihçisi ve kuramcısı. Sinema üzerine yazdığı kaynak kitaplarla uluslararası bir ün kazanmıştır.

4 Şubat 1904’te Nancy’de doğdu, Paris’te öldü. Hukuk öğrenimi gördükten sonra 1920’lerde Gerçek-üstücüler’e katıldı. 1930’lara doğru Marxizm’e ilgi duydu. Daha sonra sinema üstüne düzenli olarak yazılar yazmaya başladı ve bunu Les Lettres Françaises gibi yayın organlarında ölene değin sürdürdü.

1945’te Fransa Sinema Kulüpleri Federasyonu nun genel sekreteri oldu. Sinema üstüne çeşitli kaynak kitaplar hazırladı. Altı ciltlik Histoire generale du cinema (“Genel’SinemaTarihi”) ile Histoire du cinema mondiale (“Dünya Sinema Tarihi”) adlı dev boyutlu kitapları çeşitli dillere çevrildi ve büyük ilgiyle karşılandı.

Sinemacılar ve filmler üstüne sinema sözlükleri de hazırlayan Sadoul, Georges Melies ile Charlie Chaplin’ in biyografilerini, Macar ve Fransız sinema tarihlerini de yazdı. 1956’da Moskova Üniversitesi’nde sanat tarihi doktorası verdi. Sinema okulu IDHEC’te (Institut des Hautes Etudes Cinematographiques) sinema kuramı ve sinema tarihi dersleri okuttu. Joris Ivens’ in La Seine recontre d Paris (Sen Nehri Paris’e Rastladı) adlı belgesel filminin senaryosunu hazırladı.

Sadoul, sırasında kendisininkilere en karşıt düşüncelere sahip yönetmenlerin filmlerini bile tutkuyla savunmuştur. Derin bilgisini yansıtan yazıları eğitici nitelikleriyle öne çıkar. Bugün bile birer bilgi hâzinesi olma niteliğini koruyan çeşitli sinema başvuru kitapları, yalnız Fransa’da değil, tüm dünyada kullanılan değerli kaynaklardır.

• YAPITLAR (başlıca): Kitap:    Histoire    generale du cinema, 6 cilt, 1946-1952, (“Genel Sinema Tarihi”); Histoire du cinema mondiale, 1949, (“Dünya Sinema Tarihi”); Dictionnaire des fılms, 1965, (“Film Sözlüğü”); Dictionnaire des cineastes, 1965, (“Yönetmenler Sözlüğü”). Senaryo: Le Seine recontre d Paris, 1957, (Sen Nehri Paris’e Rastladı).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler