Edebi Şahsiyetler

Georges de La Tour Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

LA TOUR, Georges de (1593-1652)

Fransız, ressam. Işığı, çok özel bir plastik etki yaratacak biçimde kullandığı yapıtlarıyla tanınmıştır.

19    Mart 1593’te Lorraine Dükalığı’nda Vic-Sur-Seille’de doğdu, 30 Ocak 1652’de Nancy yakınlarında Luneville’de öldü. Bir fırıncının oğluydu. 1618’den önceki yaşamı üstüne kesin bilgi yoktur. Renk kullanımındaki Caravaggio etkisine bakarak, bazı kaynaklar onun 1615’te İtalya’ya, bazıları ise Gerrit van Honthorst (1590-1656) gibi Caravaggiocu Ut-recht Okulu sanatçılarıyla tanıştığı Hollanda’ya gittiğini ileri sürerler. Ancak iki varsayımı da kanıtlayan bir belge bulunmuş değildir. Doğduğu kentin başres-samı Claude Dogoz’nun atölyesinde resim çalıştığı biliniyor. 1618’de Lorraine Dükü II.Henry’nin maliye bakanının kızı ile evlendi, 1620’de Lunevil-le’e yerleşti. Bu kent Otuz Yıl Savaşları sırasında Lorraine’i işgal eden Fransızlar’a karşı yürütülen direnişin merkeziydi. La Tour karısının siyasal ilişkilerinden yararlanarak kentin ileri gelenleriyle dostluk kurdu. 1633’te, ise Nancy’yi ele geçiren Fransa Kralı XIII. Louis için çalışmaya başladı. 1638’de Luneville’ in ateşe verilmesiyle durumu bozulunca 1640’ta Nancy’ye gitmek zorunda kaldı. Aynı yıl Lorraine’ın yeni dükü de la Ferte’in isteği üzerine Nancy’de La Tour’un yapıtlarından oluşan bir sergi düzenlendi. Fırsatları değerlendirmesini iyi bilen La Tour, resimlerini La Ferte’e çok yüksek fiyatlarla sattı ve eski servetine yeniden kavuştu. 1642’de krallık ressamı oldu ve Luneville’e geri döndü. Yaşamının sonuna kadar buradan ayrılmadı.

Yapıtları yaşadığı dönemde büyük ilgi görmüşse de, sonradan unutularak uzun yıllar Velazquez ve Caravaggio gibi sanatçıların sanılmıştır. Ancak

20.yy’da modern resimle birlikte gelişen yeni bakış açısıyla onun özgün ışık, renk ve biçim kullanımı yeniden keşfedilmiş, resimleri başka ressamlarınkin-den ayırt edilmiştir. Genellikle açık renkleri kullandığı ilk yapıtlarında, gün ışığı altında günlük yaşam sahnelerini işlemiştir. 1630’larda ise kader temasını ele aldığı dinsel resimlere yönelmiştir. Bunlarda genellikle kandil ya da mum ışığıyla aydınlatılmış gece sahneleri yer alır. La Tour bu yapıtlarında iç dünyanın çelişkilerini daha kuvvetli vurgulayabilmek için ışık-gölge oyunları yapmış, kırmızı, siyah ve kahverengi renkleri, güçlü bir karşıtlık yaratacak biçimde yan yana kullanmıştır. Işık oyunlarıyla hacme, iki boyutlu geometrik biçimlerden oluşan bir yüzey etkisi vermesi, nesneleri yalınlaştırıp stilize ederek heykelimsi biçimler elde etmesi ve biçimden çok anlatımı önemsemesi yapıtlarını modern resme yaklaştırır. Bu özellik onu, günümüzde adından en çok söz edilen 17.yy ressamlarından biri yapmıştır.

•    YAPITLAR (başlıca): Mecelli Meryem Yağ Kandili, ykş. 1628; Marangoz Aziz Yusuf, 1640-1645, Louvre, Paris; Azize irene Aziz Sebastianus için Yas Tutuyor, ykş. 1650, Devlet Müzesi, Batı Berlin; Aziz Petrus’un inkârı, ykş. 1650,Güzel Sanatlar Müzesi Nantes,Fransa; Aziz Frances-co’nun Vecdi, Musee de Tesse, Le Mans, Fransa; Aziz Hieronymus’un Tövbesi, Güzel Sanatlar Müzesi, Grenob-le; Falcılar, Metropolitan Sanat Müzesi, New York; Çalgıcı, Güzel Sanatlar Müzesi, Nantes, Fransa; Yeni Doğmuş Bebek, Rennes Müzesi Fransa; Çobanların Bağlılık Sunuşu, Louvre, Paris.

•    KAYNAKLAR: M.Arland, Georges de La Tour, 1953; A.M.Bougier, Georges de La Tour, peintre du roi, 1963; P.Jamot, Georges de La Tour, 1948; G.Pariset, Georges de La Tour, 1948.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler