Edebi Şahsiyetler

Georges Bizet Kimdir, Biyografisi, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

BIZET, Georges (1838-1875)

Fransız besteci. Carmen adlı operası bu türün en önemli ürünlerinden biridir.

Alexandre Cesar Leopold Bizet (vaftiz adı Georges’dur) 25 Ekim 1838’de Paris’te doğdu. Müzikçi bir ailenin çocuğuydu. Babası şan öğretmeni, annesi de başarılı bir piyanistti. Müzik yeteneği olan bir çocuktu ve bu alanda iyi bir eğitim gördü. Dokuz yaşında, yaşının küçük olmasına karşın, bilgisi ve piyanoda ulaşmış bulunduğu düzey sayesinde Paris Konservatuvarı’na kabul edildi. On yıl kadar devam ettiği bu okulda çok başarılı bir öğrenci oldu, çeşitli ödüller kazandı. Besteci C. Gounod’dan da ders aldı. Bizet, Gounod’dan oldukça etkilendi ve aralarında yakın bir dostluk oluştu.

1855’te on yedi yaşındayken bestelediği Do-Majör Senfoni, başarılı ve ilginç bir yapıt olduğu halde, 1935’e kadar bilinmeden kaldı. Bestecinin 1857’de Roma ödülünü kazanması üç yıllık bir İtalya gezisi yapmasına olanak sağladı. Bu gezinin, müziğinden çok, kültürel gelişimine katkısı oldu. İtalya’da pek çok beste taslakları yaptı ama sadece üç yapıt tamamladı. Bunlardan dinsel konulu olan Te Deum, hiç çalınmadı. Bir opera buffa (güldürücü opera) olan Don Procopio, İtalyanca bir metinle ve İtalyan üslubunda bestelenmişti. Canlı ve melodik bakımdan zengin bir yapıt olan bu opera, Bizet’nin İtalya’daki ürünlerinin en özgünü sayılır. Vasco da Gama ise korolu bir senfonik şiirdi. Gounod’nun belirgin etkilerini taşır ve olağan kalıpların ötesine pek geçememiştir; yine de, yerel renkler ve fantastik öğeler içermesi, Bizet’nin gelecekteki gelişimini haber verir.

1860 Eylül’ünde, Venedik’teyken, hastalanmış olan annesinden bir mektup alan Bizet, hemen Paris’e dönmek zorunda kaldı. Ertesi yaz annesi öldü. Bu olay Bizet’nin öfkeli, sert kişiliğini daha da sertleştirdi, aşırı duyarlılığını artırdı.