Tarihi Şahsiyetler

George Washington Kimdir, Hayatı, Dönemi, Hakkında Bilgi

WASHINGTON, George (1732-1799)

ABD’li asker ve devlet adamı. Bağımsızlık Savaşı’nda başkomutanlık yapmış ve ABD’nin ilk devlet başkanı olmuştur.

22 Şubat 1732’de Virginia’da Westmoreland’daki Bridges Creek (bugün Wakefield) yakınlarında doğdu, 14 Aralık 1799’da Mount Vernon’da öldü. 17. yy’ın ortalarında İngiltere’den göç etmiş bir ailenin oğludur. Zengin bir çiftlik sahibi olan babasının 1743’te ölmesi üzerine geri kalan çocukluk yıllarım akrabalarının ve büyük üvey kardeşinin yanında geçirdi. Düzensiz de olsa temel bir öğrenim gören Washington 17 yaşında kadastro memuru olarak çalışmaya başladı.

1752’de üvey kardeşinin ölümü üzerine onun kurduğu Mount Vernon malikânesinin başına geçti ve onun sahip olduğu Ohio Şirketi’nin hisselerini devraldı. Aynı yıl, İngiliz vali Dinwiddie tarafından Güney Virginia kumandan yardımcılığına atandı. 1753’te Ohio Vadisi’ne giren Fransızlar’ı bölgeyi terk etmeleri için uyarmakla görevlendirildi. Zorlu bir yolculuğun sonunda Fransız tehdidinin boyutlarım anlatmak için hazırladığı rapor Amerika ve İngiltere’de büyük ilgi topladı. Ardından, yarbay rütbesiyle İngiliz kalelerini savunmak üzere Fransızlar’m bulunduğu bölgeye gönderildi. 1754 sonlarında askerlik görevinden ayrıldıysa da Şubat 1755’te general Braddock’un yaverlik önerisini kabul ederek Duquesne Kalesi’ne karşı girişilen başarısız kuşatma harekâtında yer aldı. Yedi Yıl Savaşı’nm başladığı 1756’da Virginia birliklerinin komutanlığına getirildi ve az sayıdaki yetersiz donanımlı milis kuvvetlerini denetimi altına alarak iki yıl boyunca sınır bölgelerini Kızılderili saldırılarından korudu. 1758’de Duquesne Kalesi’nin alınmasıyla sonuçlanan yeni bir sefere katıldıktan sonra askerlik görevinden ayrıldı.

Aynı yıl Virginia Kentliler Meclisi’ne seçilen Washington çiftlik işleri ve ticaretle uğraşmaya başladı. İngiltere’nin sömürgelerinde yapılan ticarete çeşitli kısıtlamalar koymasının işlerinin bozulmasına neden olması İngiliz sömürge yönetimine karşı tepki duymaya başlamasına yol açtı. Fairfax bölge yargıcı olarak görev yaptığı 1760-1774 arasında İngiliz yönetimine karşı hoşnutsuzluğu daha da arttı. 1765’te İngiliz yönetimine gelir sağlamak amacıyla çıkartılan Pul Yasası’nm kaldırılması için başlatılan harekete katılan Washington daha sonra çeşitli mallar üzerine konan ithal vergisini protesto eden eylemi etkin bir biçimde destekledi. 1774’te kolonilerin İngiliz sömürge yönetimine karşı tutumlarını belirlemek amacıyla toplanan I. Kıta Kongresi’ne Virginia delegesi olarak katıldı. Bu arada çeşitli kasabalardaki gönüllü milis birliklerinin komutanlığını üstlendi. Ertesi yıl toplanan II. Kıta Kongresi’nde oybirliğiyle başkomutanlığa seçilen Washington zorunlu harcamaların dışında kendisine herhangi bir aylık bağlanmamasını istedi.

İlgili Makaleler