Edebi Şahsiyetler

George Segal Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

SEGAL, George (1924) ABD’li heykelci. Gerçek insan boyutundaki figürleriyle “çevreler” oluşturan bir Pop Art sanatçısıdır.

New York’ta doğdu. 1941-1946 arasında bu kentteki Rutgers Üniversitesi’nde öğrenim gördü. 1947’de bir yıl Pratt Enstitüsü’nde çalıştıktan sonra 1948-1950 arasında New York Üniversitesi’nde dersler verdi. 1950’lerin sonlarında resimden heykele yöneldi. 1963’te Rutgers Üniversitesi’nde güzel sanatlar alanında lisansüstü öğrenim yaptı.

Segal, heykellerini kümes teli ve branda gibi malzemeleri alçı ile kaplayarak oluşturmuştur. En tipik yapıtları, canlı modelden kalıp çıkararak yaptığı ve beyaz rengiyle bıraktığı alçı heykelleridir. Bu yapıtlar kimi zaman Sinema’da olduğu gibi tek figürden, kimi zaman da gruplardan oluşmaktadır. Segal, bu figürleri genellikle otobüs, lokanta, yatak odası ve benzeri gerçek mekânlar içine yerleştirerek “çevreler” oluşturmuştur. Figürlerindeki durgunluk, temelde çağdaş insanın yalnızlığını ve varoluşçuluk felsefesinden kaynaklanan yabancılaşma duygusunu yansıtmaktadır.

• YAPITLAR (başlıca): Sinema, 1963, Albright-Knox Sanat Galerisi, Bııffalo, New York; Benzin İstasyonu, 1963, Kanada Ulusal Galerisi, Ottawa; Kuru Temizleyici, 1964, Sidney Janis Galerisi, New York; Lokanta Vitrini, 1967, Wallraf-Richartz Müzesi, Köln.

• KAYNAKLAR: W. Seitz, George Segal, 1972.

Türk Ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler