Edebi Şahsiyetler

George S. Kaufman Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

1925’te Connelly’den ayrılıp bir süre yalnız çalıştı. Ancak daha sonra çalışmalarım Moss Hart, Ring Lardner, Edna berber ve Morrie Ryskind gibi yazarlarla ortaklaşa sürdürdü. Bu özelliği tiyatro çevrelerinde ona “büyük ortak” adının takılmasına yol açtı. 1932’de M. Ryskind ve Ira Gershwin’le birlikle yazdığı ve müziğini G. Gershwin’in yaptığı Of Thee I Sing (“Seni Söylerim Şarkılarımda”) adlı müzikalle 1932’de, M. Hart’la birlikte yazdığı You Can’t Take it with You (Dünya Malı Dünyada Kalır) ile de 1936’da Pulitzer Ödülü’nü kazandı. 1935’te senaryosunu M. Ryskind’la ortaklaşa yazdığı A Night at the Opera (Uç Ahbap Çavuşlar Operada) Marx Kardeşler’in en çok seyirci toplayan filmi oldu. 1947’de, Hollywood’da The Senatör was Indiscreet (“Senatör Boşboğazdı”) adlı filmin yönetmenliğini yaptı. Ancak birtakım teknik zorlamaların oyuna ve senaryoya pek çok şey kaybettirdiğini görerek bir daha dönmemek üzere Hollyvvood’dan ayrıldı.

Oyunlarından birçoğu sinemaya da uyarlanmıştır. Yapıtlarının hepsinde ince bir yergi ve alaycılık içeren bir güldürü anlayışı, akıcı bir anlatımı olduğu görülür, yönettiği oyunlarla sahneye koyucu olarak da başarı kazanmıştır.

• YAPITLAR (başlıca); Dulcy (M.C. Connelly ile), 1921; Beggar on Horseback (M.C. Connelly ile), 1924, (“At Sırtındaki Dilenci”); The Butter and Egg Man, 1925; The Cocoanuts, 1929, (“Hindistan Cevizleri”); Once in a Lifetime (M. Hart ile), 1930, (“Ömür Boyu Bir Kez”); Of Thee I Sing, 1932, (“Seni Söylerim Şarkılarımda”); You Can’t Take it with You (M. Hart ile), 1936, (Dünya Malı Dünyada Kalır); Man Who Came to Dinner (M. Hart ile), 1939, (“Akşam Yemeğine Gelen Adam”); The Royal Family (E. Ferber ile), 1927, (“Kraliyet Ailesi”); A Night at the Opera (M. Ryskind ile),1935, (üç Ahbap Çavuşlar Operada).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi