Edebi Şahsiyetler

George McManus Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

McMANUS, George (1884-1954)

ABD’li çizgi romancı. Güngörmüşler adlı çizgi romanın yaratıcısıdır.

23    Ocak 1884’te St.Louis’de doğdu, 22 Ekim 1954’te California’da, Santa Monica’da öldü. On altı yaşındayken St.Louis gazetelerinde karikatürcülüğe başlayarak, ilk çizgi romanlarını yayımladı. 1904’te New York’a gitti ve J.Pulitzer’in yayımladığı World’e girdi. 1912’de W.R.Hearst’in çıkardığı New York American’z geçti. Çeşitli çizgi roman denemeleri yaptı, bunlardan Bringing Up Father (Güngörmüşler) büyük bir başarı kazanınca ünü iyice yayıldı.
İlk kez 1913’te çıkan Güngörmüşler, gazetelerde 1916’dan sonra, pazar eklerinde de 1918’den sonra düzenli olarak yayımlanmaya başladı. Çizgi roman, at yarışlarından kazandıkları parayla toplumsal konumları birdenbire değişen bir karı kocanın — duvarcı Jiggs’le (Şaban) çamaşırcı Maggie’nin (Tonton) — çevresinde gelişen öykülerden oluşur. Tonton yeni konumuna, geçmişini yadsıyıp kibarlık taslamakla uyum göstermeye çalışırken, Şaban bu rolden hoşnut değildir, eski arkadaşlarıyla buluşmak için fırsat kollar. Gülmecesini sonradan görme yeni zenginlerin neden olduğu çelişkiler gibi evrensel bir konu üstüne kurmuş olan McManus, Güngörmüşler’in ABD dışında üne kavuşan ilk çizgi roman olmasını sağlamıştır.

McManus’un ince, ayrıntılara kadar inen ve Yeni Sanat (Art Nouveau) izleri taşıyan bir çizgisi vardır. Onun ölümünden sonra Frank Fletcher (1919), Vernon van Atta Greene (1908-1965) ve Hal Campagna gibi sanatçılar tarafından sürdürülen Güngörmüşler’in metin yazarlığını Bili Kavanagh üstlenmiştir. En eski çizgi romanlardan biri olan Güngörmüşler’in tiyatro ve sinema uyarlamaları da vardır. 1948’den beri Türkiye’de de yayımlanmaktadır.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi