Edebi Şahsiyetler

George Etherege Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

Etherege, Kral II. Charles’ın sarayında, tiyatronun büyük ilgi gördüğü bir dönemde ve çevrede yetişti. Elizabeth döneminde ortaya çıkan comedie of manners (tavırlar komedisi) tarzındaki oyunları saraya o tanıttı. Restorasyon döneminin en önemli temsilcilerinden sayılan Etherege, bu oyunları, zamanın toplumsal yaşamının en ince ayrıntılarının sergilendiği örnekler haline getirdi. Oyunlarında ele aldığı çevreyle aynı ahlak değerlerini paylaşması, bakış açısını etkilemiştir. Saraydaki cinsel yozlaşmayı, acımasız, bencil ve züppece yaşamı yansıtmış, ancak bu yaşantıya temel bir eleştiri getirmemiştir. Karakterlerini, gerçekçi çizilmiş saraylılar oluşturur. Gene de, bu yaşantının ve kişilerin saçma yanlarını bir güldürü öğesi olarak kullanır. Oyunları hem tarih, hem de tiyatro açısından çok önemli belgeler olarak görülür. Eleştirmenlerce ahlaksızlık olarak değerlendirilmelerine karşın, bu özellik aynı zamanda çağın yaşam biçimini de yansıtır.

Etherege’nin üç oyunu, ahlak anlayışlarıyla değil, parlak ve ince bir zekânın ürünü olmaları ve oyun kişilerinin gerçekliği, canlılığı nedeniyle sevilmiş ve birçok kez sahnelenmiştir.

• YAPITLAR (başlıca): Comical Revenge or Love in a Tub, 1664, (“Gülünç İntikam ya da Küvette Aşk”); She Would If She Could, 1668, (“Yapabilse Yapardı”); The Man Of Mode or Sir Fopling Flutter, 1676, (“Prensip Sahibi ya da Sir Fopling Flutter”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler