Edebi Şahsiyetler

George Devine Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

DEVİNE, George (1910-1966) İngiliz tiyatro eğitimcisi, oyuncu ve yönetmen. Savaş sonrası İngiliz tiyatrosunda gözlenen “gençleşme” hareketinin öncülerinden olmuştur.

George Alexander Cassady Devine 20 Kasım 1910’da Hendon’da doğdu, 20 Ocak 1966’da=Londra’ da öldü. Babası bir banka memuruydu. Devine, Oxford Üniversitesi’nde modern tarih okudu. 1932’de bu okulun Tiyatro Birliği’nin çağrılısı olarak gelen Gielgud’un yönettiği Romeo ve Juliet’ze Mercutio rolüyle sahneye çıktı. Daha sonra eğitimini yarım bırakarak Londra’ya gitti. Motley Stüdyosu’na yönetici olarak girdi. 1936’da Londra Tiyatro Stüdyosu’nu kurdu ve üç yıl yönetti. Yüzbaşı olarak katıldığı II.Dünya Savaşı’nda Burma’da görevlendirildi. 1947’de Old Vic Tiyatrosu’na bağlı olarak Young Vic gezginci tiyatro topluluğunu kurdu ve genç oyuncular yetiştirdi. Old Vic yöneticileri, topluluğun çalışma biçimiyle uyuşamayıp 1952’de Young Vic’i kapattılar. Devine bir süre Sadler’s Wells ve Covent Garden gibi tiyatrolarda oyun ve opera yönetti. 1956’da Royal Court Tiyatrosu bünyesinde kurduğu ve bir “yazarlar tiyatrosu” olarak adlandırdığı English Stage Com-pany’nin sanat yönetmenliğini yaptı. 1957’de, tiyatroya yaptığı hizmetlerden ötürü Commender Order of British nişanıyla onurlandırıldı.

Devine, English Stage Company’de genç oyun yazarlarına, yoksun oldukları olanakları sunmayı amaçlamıştır. Yazarlar bu topluluğun bir üyesi olarak, yazdıkları oyunun olası en iyi koşullar altında sahnelenmesi olanağını bulmakta, bir yandan da düşüncelerini sınayabilmekteydiler. Bütün bunları sağlayan Devine, genç oyun yazarlarını yüreklendirerek, 1950-1960 arasında ortaya çıkan birikimin Ingiliz tiyatrosuna canlılık getirmesine öncülük etmiştir.

• KAYNAKLAR: M.Tschudin, A.Writer’s Theatre:George Devine and the English Stage Company at the Royal Court 1916-1965, 1972; I.Wardle, The Theatres of George Devine, 1978.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler