Edebi Şahsiyetler

George Caleb Bingham Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

BİNGHAM, George Caleb (1811-1879)

ABD’li ressam. Yerel konuları doğal ve neşeli bir hava içinde işlemiştir.

21 Mart 1811’de Virginia Eyaleti’ndeki Augusta County’de doğdu. Ailesi 1819’da Missouri’ye göçtü. Bundan dört yıl sonra babasını yitiren Bingham küçük yaşta mobilyacı çırağı olarak yaşama atıldı. Kısa bir süre hukuk ve jeoloji eğitimi gördü. Önce tabelacılığa, sonra portre ressamlığına başladı. Yaşamının çeşitli dönemlerinde siyasal eylemlere girdi, devlet kademelerinde görevler aldı. Bir keresinde, Iç Savaş’ı izleyen günlerde halkı yaşadıkları bölgeden zorla çıkarmış olan bir generalin Ohio eyalet başkanı seçilmesini önlemek için resimler yapmış, bunları kasaba kasaba dolaştırarak seçimin sonucunu etkilemişti.

Bir süre ressam Chester Harding’in (1792-1866) yanında resim çalıştı. 1838-1844 arasında Pennsylva-nia ve Washington Güzel Sanatlar akademilerinde resim eğitimi gördü. Halk tarafından çok tutulan resimlerinin taşbaskısı tekniği ile çoğaltılarak dağıtılması sonucu servet ve ün kazandı. 1856’da Almanya’ ya gitti, üç yılDüsseldorf’tayaşadı ve çalıştı. 1877’de Missouri Üniversitesi’nde sanat profesörlüğüne getirildi. 7 Temmuz 1879’da Missouri Eyaleti’ndeki Kansas City’de öldü.

Bingham, Missouri ve çevresindeki yerel ve güncel yaşamı belgeleyen resimleriyle önem kazanmıştır. Yapıtlarında Missouri Nehri’nde yapılan taşımacılığı, kürekçileri, avcıları ve sıradan kır insanlarının günlük yaşamlarını biraz karikatürleştirerek neşeli bir biçimde ele alır. Çoğunlukla bir eğlence havası içinde yansıttığı bu sahnelerde, bireylerin olaylara gösterdiği tepkileri alabildiğine çeşitlendirmekte olağanüstü başarılıdır. Şiirselliğe ulaşan özgün anlatımı, Almanya’daki çalışma döneminden sonra tazeliğini yitirerek yerini ustaca, ama kalıplaşmış uygulamalara bırakmıştır.

•    YAPITLAR (başlıca): The Fur Traders Descending the Missouri, 1845, Metropolitan Sanat Müzesi, New York, (“Kürk Tüccarları Missouri Nehri’ni Geçiyor”); Shooting for the Beef, 1850, Brooklyn Müzesi, New York, (“Et İçin Nişancılık Yarışması”); The Trappers’ Return, 1851, Detroit Sânat Enstitüsü, (“Avcıların Dönüşü”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler