Edebi Şahsiyetler

George Burton Adams Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

ADAMS, George Burton (1851-1925)

ABD’li tarihçi. İngiliz demokrasisinin gelişimi üstüne önemli araştırmaları vardır.

Üniversite öğrenimini Almanya’da tamamladı ve 1886’da Leipzig Üniversitesi’nden doktora aldı. Bu üniversitede bulunduğu yıllarda Wilhelm Arndt’m uyguladığı seminer yönteminden çok etkilendi. 1898-1917 arasında Yale Üniversitesi Tarih Bölümü’nde görev yaptı. 1895’te yayımlanmaya başlanan American Historical Review’yu çıkaranlardan biriydi. Amerikan tarih bilimine, Alman tarihçiliğinin yöntemlerinin uygulanmasında katkısı oldu.

Adams, Ingiliz anayasası tarihi, parlamento tarihi, Ingiliz ve Amerikan demokrasileri ile ilgilendi. Civilisation during the Middle Ages adlı kitabında feodal dönemin ve feodalizm olgusunun İngiliz anayasasının gelişmesindeki önemli etkisini vurguladı.

Ingiltere’nin mutlakiyetçi Norman monarşisi döneminden demokratik aşamaya geçiş sürecini inceledi. Ona göre bu sürecin belirleyici öğesi, kralın yetkilerinin yasalarla sınırlandırılmış olmasıydı. Bunun en belirleyici aşaması 1215’te hazırlanan Magna Carta’ydı.

Demokratik süreçlere monarşik kurumların etkileri ve değişik hükümet biçimleri üstüne çalışmalar yaptı. 1908’de Amerikan Tarih Derneği’nin başkanı olduğu sırada yaptığı bir konuşmada belirttiği “Tarih, değişmez yasalara bağımlı olarak hareket eden güçler tarafından belirlenir”, görüşü onun tarih anlayışının özünü oluşturur.

•    YAPITLAR: Civilisation during the Middle Ages, 1894, (“Orta Çağlarda Uygarljk”) The Groteth tf the French Natjpn, 1896, ; (“Fransız Ulusu’nun Gelişimi”); Select Documents of English -Contitutional History, 1901, (“İngiliz Anavasa Tarihi Seçme Belgeleri”); Political His-tory of England, 12 cilt, 1906-1910,(“İngiltere Siyasi Tarihi”); The Origin of the Engilish Constitution, 1912, (“İngiliz Anayasasının Kökeni”); The Constitutional History of England, 1921, (“İngiltere’nin Anayasa Tarihi”); Council and Courts in Anglo-Norman England, (ö.s.), 1926, (“Anglo-Norman İngilteresi’nde Meclisler ve Mahkemeler”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi