Edebi Şahsiyetler

George Abbott Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

ABBOTT, George (1887 – 31 Ocak 1995)

ABD’li tiyatrocu. Amerikan müzikalini kendi içinde bütünlüğü olan bir tür haline getirmiştir.

RochesterUniversitesi’nde öğrenciyken tiyatroyla ilgilenmeye başladı. Çağdaş Amerikan tiyatrosunun oluşumunda önemli bir yeri olan Prof. Baker’m öğrencisi olabilmek için 1912 yılında Harvard’a geçti. Kısa sürede yeteneklerini gösterip, yazdığı tek perdelik bir oyun için ödül alınca, 1913’te Keith’s Theater’ da çalışmaya başladı. New York’ta Fulton Theater’da sahneye çıktı. Yönetmen John Golden’la çalıştı. 1925’te James Gleason ile birlikte yazdığı The Falı Guy başarıyla sahnelenince, oyunculuğu bırakıp yazarlığa, yönetmenliğe ve yapımcılığa başladı. 1939’a kadar yaklaşık otuz müzikali başarıyla sahneye çıkardı. Bir ara sinemayla uğraştıysa da, bu uzun sürmedi. -Altmış yılı aşan tiyatro yaşamını 1963’te Mister Abbott adını verdiği kitabında anlattı. 1959’da Jerome Weidman’la birlikte yazdığı Fiorello! adlı müzikal Pulitzer Ödülü aldı.

Ele aldığı oyunların sahnelenme olanaklarını çok iyi sezmesiyle ünlü olan George Abbott, çalışkan ve varatıcı bir yönetmen olarak öne çıktı. Amerikan müzikallerini birbiri ardından çıkıp şarkı söyleyen bağımsız sanatçıların gösterisi olmaktan çıkarıp, kendi içinde bütünlüğü olan bir tür durumuna getirdi.

•    YAPITLAR (başlıca): The Fail Guy, (Gleason ile) 1925; Broadn’ay, 1926: Three Men on a H on e, (J. C. Holm ile 1935; The Boys from Syracuse, 1938; The Pajama Game, 1954; New Gırl in Town, 1957; Fiorello! (Weidman ile), 1959; Mıster Abbott (anı), 1963.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler