Edebi Şahsiyetler

Georg Trakl Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

TRAKL, Georg (1887-1914)

Avusturyalı şair. Dışavurumculuk (Ekspresyonizm) akımı doğrultusundaki şiirleriyle tanınmıştır.

3 Şubat 1887’de Salzburg’da doğdu, 3 Kasım 1914’te Krakovi’de öldü. Viyana’da eczacılık eğitimi gördü. 1912’de askeri eczacı olarak Innsbruck’ta çalışmaya başladı. Bu arada uyuşturucu ilaçlara alıştı. I.Dünya Savaşı’nın bütün hızıyla sürdüğü bir sırada bir hastanede yaşamına son verdi.
Trakl’ın yapıtlarında Fransız simgeci (sembolist) şairlerinden Verlaine, Rimbaud ve Baudelaire ile Avusturyalı Hofmannsthal’in etkileri sezilir. İnce bir duyarlık ve özgün imgelerle ördüğü şiirlerinde hüzün ve kendinin temel insansal durum olarak kabul ettiği yalnızlık egemendir.

Geç dönemindeki yapıtlarında bu hüzün ve umutsuzluk I.Dünya Savaşı’nın etkisiyle daha da yoğunlaşmıştır. Bu şiirlerinin tipik özelliği, sık sık kullandığı dışavurumcu benzetmeler ve kıyamet gününe ilişkin alegorik anlatımlardır. Böylelikle tüm şiirlerini kaplayan yoğun hüzün ve umutsuzluğun ardında, dinsel bir temel varlığını duyurur. Bu dönem şiirlerinde Alman şair Hölderlin’in de etkileri görülür. Trakl son şiiri olan “Grodek”te savaşın anlamsızlığını ve savaşta insanların çektikleri acıları çok güçlü bir biçimde dile getirmiştir.

• YAPITLAR (başlıca): Gedicbte, 1913, (“Şiirler”); Sebas-tiatı im Traum, 1914, (“Sebastian Düşler içinde”); Dichtungen, (ö.s.) 1917, (“Şiirler”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler