Tarihi Şahsiyetler

Georg Kerschensteiner Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

KERSCHENSTEINER, Georg (1854-1932) Alman, eğitimci. Okullara ilişkin reformlarıyla ve çağdaş anlamda meslek okullarının kurulmasına katkılarıyla tanınmıştır.

29 Temmuz 1854’te Münih’te doğdu, 15 Ocak 1932’de aynı yerde öldü. Mesleğine ilkokul öğretmeni olarak başladı. Öğrenimini daha üst düzeyde sürdürmek amacıyla 1877-1880 arasında matematik ve fizik okudu, daha sonra doktora yaptı. Kısa bir süre Münih’te Meteoroloji Merkez Enstitüsü’nde asistan olarak çalıştıktan sonra lise öğretmenliğine başladı. 1883’ten sonra Nümberg, Schweınfurt ve Münih’te öğretmenlik etti. 1895-1919 arasında Münih’te kent eğitim danışmam ve müfettiş olarak görev yaparken J.F.Herbart’ın (1776-1841) savunduğu metafizik okul sistemine karşı çıktı. Pestalozzi, Ernst Mach ve R.Avenarius’un görüşlerinden yararlanarak uygulamaya ve deneye ağırlık verilen bir eğitim programı üzerinde çalışmaya başladı. Bu doğrultuda öğrenci atölyeleri, öğrenci mutfakları ve bahçeleri kurulmasına ön ayak oldu. 1901’de Erfurt Bilimler Akademisi ödülünü aldı. 1908’de Zürich’te yaptığı bir konuşmada büyük yankı uyandıran “iş okulu” düşüncesini ortaya attı. Bundan sonra Avrupa ve ABD’de yaptığı inceleme gezileri, hem deneyimlerini, hem de ününü artırdı. 1912’de liberal-demokrat bir parti olan İlerici Halk Partisi adayı olarak katıldığı seçimleri kazandı ve 1918’e değin milletvekilliği yaptı. 1921’de profesör oldu.

Hem kuramsal olarak, hem de uygulamaya ilişkin pek çok ürün vermiş olan Kerschensteiner, yazılarında özellikle öğretim kavramı üzerinde durmuş, bu konuda kendine özgü kuramlar getirmiştir. Öğretimin ancak öğrencinin içinde bulunduğu gelişme aşamasına uygun düşen kültür ürünlerinin aracılığıyla başarılı olarak gerçekleştirilebileceğini savunmuştur. Ona göre okulda verilecek eğitimin en önemli hedeflerinden biri kişilik oluşturmaktır. Böylesi bir öğretimde mesleki eğitimin vazgeçilmez bir önemi vardır. Son hedef ise eğitim aracılığıyla eksiksiz bir yurttaş yetiştirmektir.

Kerschensteiner iyi bir yurttaş yetiştirmek ve bu konuda gençlere olanak sağlamak açısından özellikle iki kuruluş ve sistem üzerinde durmuştur. Bunlardan biri iş okulları, diğeri “bütünsel eğitim sistemi”dir.

İlgili Makaleler