Filozof Biyografileri

Georg Friedrich Meier Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

MEIER, Georg-Friedrich (1718-1777)

Alman, filozof. Gelişmiş hayvanlarda insandakine benzer kimi yetilerin bulunduğu görüşünü savunarak Des-cartes’a karşı çıkmıştır.

29    Mart 1718’de Halle dolaylarında Ammendorf’ ta doğdu, 21 Haziran 1777’de Halle’de öldü. Halle Üniversitesinde felsefe, estetik ve sanat tarihi okudu, filozof ve estetik kuramcısı Baumgarten’m öğrencisi oldu, 1739’da felsefe doktoru sanını kazandı, felsefe profesörlüğüne yükseldi, iki kez rektörlüğe getirildi. Berlin, Göttingen bilim akademilerine üye seçildi.

Meier, önce Leibniz, Wolff, daha sonra Baumgarten’m yapıtlarını inceledi, düşüncelerini açıklayıcı nitelikte çalışmalar yayımladı, sonra kendi görüşlerini içeren araştırmalara başladı. Onu, uzun süre, ilgilendiren konuların başında metafizik, felsefe, ahlak, doğal hukuk ve estetik gelir. Özellikle sanat ürünlerinin açıklanışmda, öne sürdüğü düşünceler, sonradan estetiğin bağımsız bir öğreti niteliği kazanmasına yardımcı olmuştur.

Meier’a göre bir sanat yapıtının anlaşılması için, güzellik bakımından, en ince öğelerine değin açıklanması gerekir. Önemli ölan bir duyguyu, bir düşünceyi en yetkin biçimde, dile getirmektir. Estetik duyulur bilgiye dayanır. Bunda da büyüklük, yetkinlik, incelik, canlılık, gerçeğe yakınlık, pekinlik, duyarlılık aranır. Güzelle ilgili düşüncenin açıklanışmda kavramlar, vargılar, estetik ilkelerine dayanan tasımlar önemlidir. Meier bu konulardaki görüşlerini üçe ayırarak açıklar. Birinci bölüme estetikle ilgili güzellik düşüncesinin ortaya konuşu, yeniden bulunuşu girer, bu yaratıcılık alanıdır (heuristica). ikinci bölümde estetik sorunlarının çözümünde uyulması gereken yöntem ve ilkeleri yer alır (methodica). Üçüncü bölümü düşüncelerin, duyguların en güzel, en etkili ve ölçülü biçimde anlatılması oluşturur (semiotica).
Meier ölmezliğin ahlak bakımından gerçek olduğu, usla kanıtlanamayacağı görüşündedir. Her sonlu tin evrenin bir bölümünü, kendi yeteneğine göre kavrar. Evrenin bütününü kapsayan kavram ise Tanrı’yı düşünmeye, yüceltmeye yarar. Öte yandan, hayvanlarda da insandakilere benzer yetiler vardır, hayvan Descartes’ın ileri sürdüğü gibi bir makine değildir.

•    YAPITLAR (başlıca): Anfangsgrürıde aller schönen Wis-senschaften, 1750, (“Güzelliği Konu Edinen Bütün Bilimlerin Temel İlkeleri”); Betracbtungen über den ersten Grundsatzen aller schönen Künste und Wissenscbaften, (ö.s.), 1857, (“Bütün Güzel Sanatların ve Bilimlerin Birincil ilkeleri Üstüne İncelemeler”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler