Filozof Biyografileri

Georg Christoph Lichtenberg Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

LICHTENBERG, Georg Christoph (1742-1799)

Alman, filozof. Aydınlanma felsefesinin öncülerindendir.

1    Temmuz 1742’de Darmstadt yakınlarında Oberramstadt’ta doğdu, 24 Şubat 1799’da Göttingen’ de öldü. Bir papazın oğludur. Darmstadt’ta ortaöğrenimini bitirdikten sonra 1763’te girdiği Göttingen Universitesi’nde doğabilimleri ve matematik okudu. Başta Ingiltere olmak üzere Avrupa’nın birçok yerini gezdi. Doğayla ilgili gözlemlerde bulundu. Bir aralık yayımcılıkla uğraştı. 1769’da Göttingen Üniversitesi’ nde öğretim üyesi olarak görevlendirildi.

Lichtenberg’in felsefesinde odak sorun insan yaşamının anlam ve önemini kavramak, evren bütünü içinde insanın yerini, değerini açıklamaktır. Ona göre insan bir us varlığıdır, bu nedenle bütün eylemlerinde usu kılavuz edinmesi, onun aydınlığından yararlanması gerekir. İnsan önce kendini bir felsefe sorunu durumuna getirmeli, anlaşılması için gerekli çözüm yöntemlerini uygulamalıdır. Evreni tanımanın yolu insandan geçer. Evren bir bütündür, insan da bu bütünün içindedir. “Her nesne özdeştir, her bölüm bütünü yansıtır. Tasarımlar bile bir yaşam ve bir evrendir. Her insan kendi kendinin hakimi ve savunucusudur.”

•YAPITLAR (başlıca): Vermischte Schriften, (ö.s.), 9 cilt, 1805, (“Karma Yazılar”); Aphorismen, (ö.s.), 1966, (“Özdeyişler).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler