Tarihi Şahsiyetler

Georg Cantor Kimdir, Hayatı, Küme Kuramı, Eserleri, Hakkında Bilgi

CANTOR, Georg (1845-1918)

Alman, matematikçi. Temel matematik öğretimine yeni bir anlayış getiren küme kuramının kurucusu. Sonsuz kavramına ilişkin çalışmalarıyla mantık ve analizin gelişmesine büyük katkıda bulunmuştur.

Georg Ferdinand Ludwig Philipp Cantor 3 Mart 1845’te St.Petersburg’da doğdu. Annesinin etkisiyle gelişen sanat eğilimi, mühendis olmasını isteyen babası tarafından engellendi. Annesi Katolik, babası Protestan olan Cantor Protestanlığı yeğledi. Orta Çağ tanrıbilimin kılı kırk yaran düşünce yönteminden büyük ölçüde etkilendi. Cantor, St.Petersburg’daki ilk öğreniminin ardından 1856’da ailesi ile birlikte Frankfurt’a geldi. Lise öğrenimini Darmstadt ve Wiesbaden’de sürdürdü. Matematik konusundaki yeteneği bu yıllarda ortaya çıktı. Mühendis olmasını isteyen babasının karşı koymaktan vazgeçmesi üzerine 1862’de Zürih Üniversitesi’nde matematik öğrenimine başladı. Ertesi yıl Berlin’e döndü ve Berlin Üniversitesi’nde matematik, fizik ve felsefe, okumaya başladı. Bu okulda, Karl T.Weierstrass’ın verdiği analiz derslerinden büyük ölçüde etkilendi. Sonraları çalışmalarına karşı çıkan Kronecker’den sayı kuramı ve Kari T.Kummer’den yüksek aritmetik dersleri aldı.

1867’de, Göttingen Üniversitesi’nde geçirdiği bir yarı yıl sonrasında, Gauss’un 1801’de yayımlanan Disquisitiones Arithmeticae’smda ortaya atılmış bir problemin çözümü ile ilgili olarak In re mathematıca ars proponendi pluris facienda est quan solvendi (“Matematikte Soru Sorma Sanatı Problem Çözmekten Daha Değerlidir”) adlı doktora tezini hazırladı. 1869’da Halle Üniversitesi’nde ders vermeye başladı. 1879’da profesör oldu. Berlin Üniversitesi’ne geçme çabaları Kronecker tarafından sürekli engellenen Cantor, yaşamının sonuna değin Halle Üniversitesi’nde kaldı. Cantor’un tanınması önce Almanya dışında oldu. İlk çalışmalarını, Mittag-Leffler’in İsveç’te çıkarmakta olduğu Açta Mathematica adlı dergide yayımladı. 1901 yılında Londra Matematik Derneği’nin onur üyeliğine seçildi. 1902’de Christiania (bugün Oslo), 1911 ’de St.Andrews üniversiteleri kendisine onur doktorası verdi.

Çeşitli problemlerin, özellikle sürey varsayımının çözümü için harcadığı çabaların yoğunluğu ve çağdaşı matematikçilerin birçoğunun düşüncelerine karşı olan tutumları, 1880’lerden başlayarak Cantor’u ruhsal bunalımlara itti. 6 Ocak 1918’de Halle Üniversitesi’nin psikiyatri kliniğinde öldü.

İlgili Makaleler