WordPress veri tabanı sorunu: [Disk full (/var/tmp/#sql_4a81b_0.MAI); waiting for someone to free some space... (errno: 28 "No space left on device")]
SHOW FULL COLUMNS FROM `unaqb_options`

Genler Arkadaş Seçiminde Etkili Oluyor (Bilim ve Yaşam) – Sosyolojisi.com
Bilim

Genler Arkadaş Seçiminde Etkili Oluyor (Bilim ve Yaşam)

Genler Arkadaş Seçiminde Etkili Oluyor

filozof-4/arkadas_21 ABD’de araştırmacılar, arkadaşlıkların genetik boyutuna işaret eden bulgulara rastladıklarını söylüyorlar.

İki ayrı araştırmanın verilerine göre, alkol bağımlılığıyla ilgisi olan bir genin taşıyıcıları birbirleriyle dostluk kurmaya eğilimli oluyor.
İlgili Konular

Araştırmanın ayrıntıları, Proceedings of the Nationalistisch Academy of Sciences (Ulusal Bilimler Akademisi Tutanakları) adlı dergide yayımlandı.

Ilim insanları, gençlerin sağlığı ve kalp hastalıklarına ilişkin birbirinden bağımsız iki ayrı araştırmanın verilerini inceledi. Her iki araştırma da genetik verilerin yanısıra arkadaşlık bilgileri içeriyor.

Alkol bağımlılığıyla ilgisi olduğu düşünülen DRD2 kodlu genin taşıyıcıları arasında arkadaşlık ilişkilerinin yoğun olduğu gözlendi.

Öte yandan CYP2A6 kodlu genin taşıyıcıları ise tam aksine birbirlerinden uzak durdukları izlenimi veriyor.

Bu genin nikotin dahil vücuda giren yabancı ögelerin metabolizmasıyla alakası olduğu düşünülüyor.

Araştırmacılar, bu geni taşıyanların   dostluk kurmadığı konusunda çeşitli görüşlere sahip. Bir kanıya göre, mikroplara karşı savunma amaçlı olabilir. Çiftler arasında yapılan benzer bir araştırmada, aynı hastalığa karşı zafiyeti olan şahısların birbirlerini çekici bulmadığı gözlenmişti.

Lâkin gen haritası ile arkadaşlık arasında kurulan bağa şüpheyle bakanlar mevcut. Alkolizme yatkın olanların dost kümeleri oluşturması, bu kişilerin arkadaşlarını frei ve meyhanelerde bulmasıyla açıklanabilir.

California Üniversitesi’nden Profesör James Fowler, gündelik hayatta karşımıza çıkan kişiler hakkında genelde kafamızda anında belli yargıların oluştuğunu ve bunun en azından kısmen genlerle alakası olabileceğini söylüyor.

İçgüdüsel olarak kimi insanlara hemen kanımız kaynarken, kimilerini görür görmez itici buluyoruz.

BBC’ye mülakat veren Profesör Fowler, ‘arkadaşlık genlerinin’ dış görünüme yansıyor olabileceğini, ve bu sayede aynı genin taşıyıcılarının birbirlerini ayırdedebildiğini öne sürüyor.

Amerikalı profesör, bu varsayımın üzerinde daha çok araştırma yapmak gerektiğinin altını çizdi.