Edebi Şahsiyetler

Gene Kelly Kimdir, Hayatı, Filmleri, Hakkında Bilgi

KELLY, Gene (1912-2 Şubat 1996, Beverly Hills, Kaliforniya) ABD’li sinema oyuncusu, dansçı, koreograf ve yönetmen. 1940’lar ve 1950’ler Amerikan müzikal filmlerinin unutulmaz adlarmdandır.

23 Ağustos 1912’de Pittsburgh’da doğdu. Asıl adı Eugene Curran Kelly’dir. Pittsburgh Üniversitesi’nde iktisat öğrenimi gördü. Çeşitli işlerde çalıştıktan sonra 1938’de Broadtvay’de bir oyunun korosunda görev aldı. Kısa sürede koreograf ve oyuncu olarak da başarı kazandı. 1942’de Judy Garland’la birlikte oynadığı For Me and My Gal (ikimiz İçin) filmiyle sinemaya geçti. Geliştirdiği dans üslubuyla parladı ve ünlü dansçı Fred Astaire’in tek önemli rakibi olarak belirdi. Hem oynayıp hem de koreografilerini hazırladığı, Vincente Minelii’nin The Pirate (Kara Şeytan), An American in Paris (Paris’te Bir Amerikalı), Briga-doon (Eğlenceler Beldesi) filmleriyle hem oynayıp hem de yönetimine katıldığı Stanley Donen’ın On the Town (Denizciler Geliyor), Singin in the Rain (Yağmur Altında) ve It’s Always Fair Weather (Can Yoldaşları) müzikallerindeki büyük başarısı, Holly-wood’un bir numaralı dans ustası olarak kabul edilmesine yol açtı. 1951’de oyuncu, şarkıcı, dansçı ve yönetmen olarak çok yönlü başarısı ve koreografi sanatına katkılarından ötürü özel bir Oscar ile ödüllendirildi. Tek başına yönettiği ilk filmi Invitation to the Dance (Dansa Davet) ile Berlin Film Festivali Büyük Ödülü’nü kazandı. Müzikal türünün önemini yitirmesi üzerine, 1960’larda karakter oyunculuğuna ve yönetmenliğe ağırlık verdi. Son dönemde sakat çocukların eğitimiyle uğraştı.

Astaire’in zarif dansına karşılık Kelly, daha sert hareketli, geniş alana yayılan, atletik beceriye dayalı hızlı bir tarz geliştirmiş, Amerikan müzikaline canlılık kazandırmıştır. Kısık ve yumuşak sesi, küçük yaşından beri geliştirdiği dans tekniği, koreografideki yaratıcılığı ve rahat oyunu başarısının temelini oluşturmuştur.

İlgili Makaleler