Edebi Şahsiyetler

Gençay Kasapçı Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi

GENÇAY (1933)

Türk, ressam. Karışık boya ve gereçlerle Op Art anlayışı doğrultusunda çalışmaktadır.

Gençay Kasapçı Ankara’da doğdu. 1954’te İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi’nden (şimdi Mimar Sinan Üniversitesi) mezun oldu. Mezuniyetinden bir yıl önce İtalyan hükümetinin bir bursuyla Floransa’ ya gitti, orada fresk çalışmaları yaptı. İlk kişisel sergisini 1957’de açtı. 1960-1966 arasında yeniden İtalya’ya giderek Roma’da çalıştı. Yurt içinde ve dışında çok sayıda sergi açtı, karma sergilere katıldı.

Akademi’yi bitirdiği yıllarda figüratif resimler yaptı. Daha sonra, boyadan başka, nazar boncuğu, tahıl tanesi, taş gibi çeşitli malzemeleri de kullandı. Bu resimlerinin yapısını nokta, benek, fırça vuruşu gibi küçük birimlerin art arda getirilmesiyle oluşturduğu düzenler üstüne kurmuştu. Genellikle tek rengin çeşitlemelerini kullanmasına karşın, çok renklilik etkisi elde etti. Işık ve hareketliliğin yanı sıra, sonsuzluk duygusu vermeyi de amaçladığı bu resimlerinde, ton karşıtlıkları, titreşen bir etki bırakır.

Gençay son çalışmalarında, yine küçük birimlerden yola çıkarak, noktacı bir yaklaşımla doğa görünümlerini resimledi. Tuval üstünde yer yer yoğunlaşarak yerleştirilmiş küçük birimler ve fırça vuruşları, gerçekliklerden kaynaklanmakla birlikte, genelde soyut bir biçim oluştururlar. Bu son resimler öncekilere göre daha az simetrik ve daha dinamik kompozisyonlardır.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler