Edebiyat

Gelibolu Buket Uzuner Konusu, Özeti, Kişileri

Yazar: Buket Uzuner

Olayın geçtiği yer ve zaman: Olay Çanakkale’nin Gelibolu yarımadasında geçmektededir. Eserin içinde I. Dünya savaşında yazılmış mektuplara yer verilmiştir. Ancak Kitap geçen olay 1993-1995 yılları arasında geçiyor.

Anafikir: Başkaları ne derse desin herzaman kendi fikirlerimizin arkasında olamalıyız.

Konusu:
Çanakkale Savaşlarında şehit olan dedesinin kayıp mezarını bulmaya çalışan Yeni Zelandalı Victoria’nın öyküsü…

Özet: Victoria Taylor Çanakkle savaşlarında şehit olan dedesinin mezarını bulmak için Yeni Zelanda’dan Gelibolu’ya gelmiştir. Rehberi Mehmet ile Gelibolu’nun küçük köylerinde gezen Viki bir köy kahvesinde, adına özel bir köşe hazırlanan, Çanakkale savaşlarında şehit düşmüş olan Ali Osman Taylar’ın fotoğrafını görünce bu kişinin dedesi olduğunu iddia eder. Ancak köy halkı vatan için savaşmış ve kanını akıtmış Türk şehidi Ali Osman Taylar’a yapılan bu davranışı çok büyük bir hakaret olarak görür ve Victoria’yı derhal köyden uzaklaştırırlar. Tv ve basın sayesinde bu olaydan tüm Türkiye’nin kısa sürede haberi olur. Viktoria bu iddiasını ispat için Ali Osman’ın halen hayatta olan kızı ile görüşmek için elinden gelen herşeyi yapar. Ali Osman’ın kızı olan Beyaz Taylar adeta ayaklı bir tarihtir. Çok inatçı olan bu kadın, dış görünüşünün zıttına çok zeki ve biligilidir. Victoria ile konuşurken tercüman kullanmadan kendisi İngilizce konuşmaktadır. Viki beyaz halanın inadını kırmayı başarır ve onunla görüşür. Bu görüşmeden sonra gerçekler birbir ortaya çıkar. Ali Osman Taylar aslında bir Anzak askeridir ve savaşta ağır yaralanmıştır. Onu bir çukurun içerisinde hareketsiz halde bulan Beyaz’ın annesi yaralarını iyileştirmiş ve iyi bir duruma getirmiştir. Bir süre sonra  da evlenmişlerdir. Viktoria, Ali Osman’ın torunudur aslında. İşte tüm bunlar Beyaz hala sayesinde birbir ortaya çıkmıştır. Viktoria iddiasında haklıdır ve bunu uzun ve zor uğraşlardan sonra ispatlamayı başarmıştır. Ancak bu olay ne basına ne de köy halkına bu şekilde aktarılmamıştır. Çünkü onların tepkisi ile karşılaşabilir ve bunu kabullenmeyebililerdi. Doğruyu yalnızca üç kişi biliyordu. Victoria, Beyaz hala ve Beyaz halanın yeğeni Ali Osman.

Kişiler ve Özellikleri:
Beyaz Taylar: Çok inatçı ve sert bir kişiliğe sahiptir. Ancak bu sert kişiliğin altında bambaşka duygusal bir insan daha vardır aslında. Babasından aldığı bilgileri kendi çabaları ile geliştirmiştir. Bu nedenle çok bilgili ve zekidir. Ancak okulu elinde olmayan sebeplerle yarıda bırakmıştır.

Victoria: Fiziksel olarak; Uzun boylu, biraz zayıf, uzun saçlı ve güzel bir turist kızıdır. Manevi değerlerine sıkısıkıya bağlıdır. Bu yüzden dedesinin mezarını bulabilmek için elinden geleni yapmıştır.