Kimdir

Gautama Buddha kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi

Gautama Buddha kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi: Hintli din öğretisi lideri (MÖ 563-483) Dünyanın en büyük dinlerinden birinin ku­rucusu, Budizmin yaratıcısı, hayata Nepalli bir prens-olarak başladı. Refah içinde yüzüyordu. 30 yaşına kadar hiçbir üzüntüsü olmadı. Saray fonundan bütün istekleri derhal karşılanıyordu. O yıllarda boş ve yararsız bir ömür sürdü. Sonra her şeyden yorgun düşüp, 533’e doğru felsefe öğrenmeyi, insanların dünyada kısa sayılabile­cek ömürlerini daha iyi nasıl değerlendirebile­ceklerini araştırmayı kararlaştırdı. Pek çok bilgeyi ziyaret etti. Bazıları kendisine dünya ni­metlerinden vazgeçmesini, bir çilekeş gibi ya­şamasını önerdiler. Ama bu ona göre değildi.

Efsaneye göre Buddha Gaya adı verilen bir yerde, bir ağacın altında otururken, birden dü­şündüğü şey şaşırtıcı bir görüntü halinde ken­disine belirdi. Bu arada çevresinde bir birlik toplanmıştı ve onlara şimdi çok mutlu olduğu­nu söyledi. “Aydınlatılmıştı”. Buddha şimdi “aydınlatılmış kişi” anlamına gelmektedir. Şimdi insanların neyin peşinde olmaları gerek­tiğini biliyordu. Derin bir ruhsal huzur arayışı içinde olmalı, ıstıraptan arınmalıydılar. Buna da Nirvana deniyordu.

Buddha, herkesin daha önce varolup yaşa­dığını iddia etti. Bunun birçok defa yinelendi­ğini söyledi. Yeniden dünyaya geleceklerini de ileri sürdü. Yaşamımızda başa gelenler, ceza­landırılmalar ya da ödüllendirilmelerdi. Elbet­te daha önceki yaşam sırasında yapılanlar için. Kötü eylemler, iyi eylemler gerçekleştirilerek si­linebilirdi. Düşünmekle en sonunda Nirvana’ya erişilebilirdi.

Kaynak: Tarihi yaratan 1000 büyük adam, Milliyet

İlgili Makaleler