Kimdir

Galib Bey (İsmail Galib Bey) kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi

Galib Bey (İsmail Galib Bey) kimdir? Hayatı ve eserleri hakkında bilgi: Sabık sadr-ıazamlardan Sakızlı Edhem Paşa’nın ikinci oğlu olup şark lisan ve edebiyatları ile Fransız diline ve yeni fenlere aşina, tarihe ve eski eserlere vakıf maarif-perver bir zat idi.

(Takvim-i Meskukat-ı Osmaniye), «Meskukat-ı Selçukiye), (Meskukat-ı Kadime-i İslamiye Katalogu) ve (Meskukat-ı Türkmaniye Katalogu) isimlerinde basılmış kıymetli eserleri ve yeni ölçülere dair risalesi vardır. Vefatı 1313 (1895) tarihinde olup kabri Üsküdar’da iskele Camii avlusunda babasının türbesindedir. Oğlu Mübarek Bey Efendi de babasının eserine uyarak (Meskukat-ı ilkaniye), (Meskukat-ı ilhaniye) ve (Meskukat-ı Kırımiyye) kataloğunu tertib ve neşr etmiştir ki bu kıymetli eserler tarih ilminin bu şubesine ait yegane eserleridir. Eski eserler ilminin meskukat (sikkeler, paralar) kısmına ait şimdiye kadar dilimizde Suphi Paşa ile Tarih-i Osmani Encümeni azasından Tevhid Bey’in, Erzurum Mebuslarından Ahmed Ziya Bey’in ve Müze-i Hümayun Müdürü Halil Bey Efendi’nin tertib ve neşr ettikleri eserlerden başka eserler yok gibidir. Zikredilen eserlerin her cildinin bir kısmı meskukatın tariflerini beyan eden, diğer kısımları da paraların her iki cihetlerinin resimlerini göstermektedir:

Müze-i Hümayun’un neşr ettiği eski eserler katalogları:

Meskukat-ı Atika-i islamiye Kataloglari:

Birinci kısım: Müluk-i Türkmaniye Meskukat-ı. Sekiz resimli levhayı ihtiva etmektedir Türkçedir. (Aynı kitabın Fransızcası da Basılmıştır.)

İkinci kısım: Hulefa-i Raşidin, Hulefa-i Emeviyye, Abbasiyye ve füru-u Abbasiye Meskukatı. Beş resimli levhayı ihtiva etmektedir.

Üçüncü kısım: Müluk-i Cengiziyye, ilhaniyye, Celairiyye ve Kırım Hanları sikkeleri. Dört resimli levhayı ihtiva etmekte, Türkçedir.

Dördüncü kısım: Türk Hakanları, Selçuklular ve füru’u meskukatı. Yedi resimli levhayı ihtiva etmekte, Türkçedir.

Beşinci kısım: Fatımiler, Eyyübiler ve Mısır Memlukleri sikkeleridir. Türkçedir.

Altıncı kısım: Osmanlı sikkelerinden bahseder:

Kurşun mühürler kataloğu;

Eski lahid ve kabirler kataloğu

Eski lahid ve kabirler kataloğu: Nüshası kalmamıştır. Fransızca.

Heykeltıraşlığa ait eserler kataloğu. Türkçe.

Heykeltıraşlığa ait eserler kataloğu. Nüshası kalmamıştır. Fransızca.

Asar-ı Hımyeriyye ve tedmiriyye kataloğu. Türkçe.

Asar-ı Hımyeriyye ve tedmüriyye kataloğu. Fransızca.

Asar-ı Mısriyye Kataloğu. Türkçe.

Tuğ ve müzeyyenata dair eserlerin kataloğu. Fransızca.

Reh-nüma. Türkçe.

Kaynak: Osmanlı Müellifleri, Bursalı Mehmed Tahir Bey, Meral Yayınevi, 3. Cilt.

İlgili Makaleler