Nedir ?

Gadolinyum Nedir, Gadolinyum Simgesi Nedir

Gadolinyum (Gd)

Gadolinyum (Simgesi Gd), atom numarası 64, atom ağırlığı 156,9 olan, yüksek sıcaklıkta eriyen, birtakım tuzları bilinen, parlak gri renkte katı element. Manyetokalorik etkisi yüksektir. Manyetik soğutucu olarak kullanılır.

Periyodik tablonun III-B grubunda bulunan nâdir toprak metallerinden bir element. Gd sembolü ile gösterilir. Gümüş parlaklığında, ferromanyetik bir metaldir. Gadolinyum’un atom numarası 64, atom ağırlığı ise 157,25’tir. Erime noktası 1312°C, kaynama noktası da yaklaşık olarak 3000°C’dir. Oda sıcaklığında özgül ağırlığı 7,9 g/cm3tür. Bileşiklerinde +3 değerliğini alır.

Gadolinyum ilk defa 1886’da Fransız kimyâcı Charles Marignac tarafından keşfedildi. İsmi ise, Finli kimyacı Johan Gadolin’in isminden gelmiştir. Yer kürede diğer elementler arasındaki bolluk sırasına göre kırkıncı sırada yer alır. Umûmiyetle diğer nâdir toprak metalleri ile karışmış halde bulunur.
Demir ve benzeri metallere, sertlik, çekme gerilimi, elektrik ve ısı iletkenliği gibi özellikleri iyileştirmek amacıyla katılır.
Gadolinyum termal nötronları tutmada en etkili olan element olduğu için nükleer reaktörlerin kumanda çubuklarında kullanılır.