Edebi Şahsiyetler

Gabriela Mistral Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

MİSTRAL, Gabrıela (1889-1957)

Şilili şair ve eğitmen. Nobel Ödülü’ nü kazanan ilk Latin Amerikalı kadın edebiyatçıdır.

6  Nisan 1889’da Vicuna’da doğdu, 10 Ocak 1957’de New York’ta, Hempstead’de öldü. Asıl adı Lucia Godoy Alcayaga’dır. Gençliğinde Şili’nin çeşitli kırsal yörelerinde öğretmenlik yaptı. Bu arada taşra gazetelerinde şiir ve yazıları çıktı. 1914’te“Sonetas de la muerte” (“Ölüm Soneleri”) şiiri ile Juegos Floral Ödülü’nü kazandı. 1922’de, Meksika eğitim bakanı yazar Jose Vasconcelos’un (1882-1959) çağrılısı olarak Meksika’ya gitti. Orada kırsal bölgelerde yapılacak eğitim reformu konusunda danışman olarak çalıştı. Aynı yıl New York’ta ilk şiir kitabı Desolacion (“Yıkım”) yayımlandı. 1925’ten sonra Şili Dışişleri Bakanlığı’nda göreve başladı. Avrupa ve Amerika’nın çeşitli kentlerinde konsolos olarak bulundu. Birleşmiş Milletler’de Şili’yi temsil etti. Birçok dergide yazıları çıktı. 1945’te Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazandı. Son yıllarını ruhsal rahatsızlıklar içinde geçirdi.

Mistral ödül kazanan ünlü şiiri “Sonates de la muerte”yi nişanlısının kendini öldürmesinden sonra yazmıştır. Bu trajik aşkın yarattığı hüzünlü havanın tüm şiirlerinde yer aldığı izlenir. Mistral’ın dine bağlılığı, annelik özlemi, sevecenliği, doğa sevgisi-ve toplumdaki adaletsizliklere karşı öfkesi şiirlerine de yansımıştır. Yapıtlarında insanların yaşam karşısında duydukları bezgin tavırları ele almış ve bu karamsarlıkları evrensel bir sevgiye dönüştürmeye çaba göstermiştir.

•  YAPITLAR (başlıca): DesoUcion, 1922, (“Yıkım”); 7er-nura, 1924, (“Şefkat”); Tala, 1938, (“Düşüş”); Lagar, 1954, (“Üzüm Cenderesi”).

•  KAYNAKLAR: A. Iglesias, Gabriela Mistral yel Modermismo en Chile, 1950.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi