Edebi Şahsiyetler

Gabriel Garcia Marquez Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

GARCIA MÂRQUEZ, Gabriel (1928)

Kolombiyalı romancı ve öykü yazarı. Yapıtlarında Güney Amerika insanının gerçeklerini masalsı bir boyut, renkli ve şiirsel bir anlatımla yansıtmıştır.

Aracataca kasabasında doğdu. Ailesinin on altı çocuğundan biriydi. On üç yaşındayken başkent Bogota’ya gitti; bir manastır okulunda yatılı olarak ortaöğrenimini tamamladı. Ulusal Üniversite’nin Hukuk Fakültesi’ne girdi. İlk gençlik yıllarının büyük tutkusu olan şiir, üniversite öğrencisiyken okuduğu Kafka’nın “Değişim” öyküsünün derin etkisiyle, yerini öykü ve düzyazıya bıraktı. 1948’de gazeteciliğe başladı. El Universal gazetesinde on yedi ay süreyle redaktör olarak çalıştı. Bu dönemde önce Yunan tragedya yazarlarını, sonra S. Kierkegaard, J. Joyce, V. Woolf ve W. Faulkner’ı okudu. 1949 sonunda ^ ırranquilla kentine yerleşti. Orada yayımlanan El Heraldo adlı gazeteye “Zürafa” başlığı ve Septimus imzasıyla gülmece yazıları yazmaya başladı.

1954’te başkent Bogota’nın iki büyük gazetesinden biri olan El Espectador’da yayın yönetmeni olarak çalıştı. Bir yandan da gene aynı gazetede, gülmece yazıları ve sinema eleştirileri yazıyor, geniş bir okur kitlesinin ilgiyle izlediği röportajlar yapıyordu. Bu röportajlar ona büyük ün kazandırdı. Ama kimse edebi yapıtlarıyla ilgilenmiyordu. İlk romanı La hojarasca (Yaprak Fırtınası) bu nedenle yayımlanmadan yıllarca bekledi. 1955’te küçük bir yayınevince az sayıda basıldı, ama ciddi bir başarı elde edemedi. Oysa bu yapıt Garda Marquez’in ilerde, özellikle Cien anos de soledad’ta (Yüzyıllık Yalnızlık) büyük bir ustalık ve şiirle kuracağı masalsı ülke “Macondo” nun bir habercisiydi.