Edebi Şahsiyetler

Füsun Onur Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

ONUR, Füsun (1937)

Türk, heykelci. Zaman boyutunu da vermeyi amaçladığı çevre düzenlemeleri yapmıştır.

İstanbul’da doğdu. 1956’da Üsküdar Amerikan Kız Lisesi’ni bitirerek Güzel Sanatlar Akademisi (bugün Mimar Sinan Üniversitesi) Heykel Bölümü’ne girdi. Burada Hadi Bara’nın öğrencisi oldu. 1960’ta okulu bitirdikten sonra bursla ABD’ye gitti. Maryland Institute College of Arts’ta yüksek lisans diploması aldı. 1967’de Türkiye’ye döndü. 1968-1969 ders yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesinde konuk profesör Reuter’in asistanlığını yaptı. 1981 ’de Güzel Sanatlar Akademisi’nde düzenlenen Sanat Bayramı Yeni Eğilimler Sergisi’nde Gümüş Madalya kazandı.

Füsun Onur’un ilk çalışmalarında, ABD’de 1950’lerden başlayarak gelişen Minimal Sanat akımının etkileri görülür. Sonraki düzenlemelerinde ise, kaide üstüne oturtulan geleneksel heykel anlayışını bırakmış, üç boyutlu, içine girilip dolaşılabilen çevre niteliğinde yapıtlar oluşturmuştur. Onur bu çevre düzenlemelerini, izleyicinin de katılımını gerektiren ve böylelikle zaman içinde oluşan, yaşanan ve sonra yok olan bir gerçeklik olarak sunmuştur.

•    YAPITLAR (başlıca): Hadi Bara’ya Saygı, 1973; Boyalı Tahta, 1974; Üç Kişiydiler=Bilinç-Sevgi-Barış, 1977; Kompozisyon, 1977, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi; İçeri Gel, 1981; Soyut Heykel, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi.

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler