Edebi Şahsiyetler

Füsun Akatlı Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

AKATLI, Füsun (1944 – 4 Temmuz 2010, İstanbul)

Türk deneme yazarı, eleştirmen. Felsefe eğitiminden kaynaklanan bir yaklaşımla özellikle öykücüleri eleştirmiş, değerlendirmiştir.

Ankara’da doğdu. 1962’de Ankara Kız Lisesi’ni, 1966’da Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Felsefe Bölümü’nü bitirdi. Aynı bölümde asistan oldu. 1971’de Eğitim Fakültesi’nde başladığı lisansüstü çalışmalarını sürdürerek Hacettepe Üniversitesi Sosyal ve İdari Bilimler Fakültesi’nde felsefe doktoru oldu. Felsefe, dil ve edebiyat tarihi üzerine dersler verdi.

Akatlinın ilk yazısı 1968’de Forum dergisinde yayımlandı. Bunu, Dost, Yeni A, Soyut, Türk Dili, Militan gibi dergilerdeki deneme ve eleştiri yazıları izledi. Önceleri Altıok soyadını kullandı. İlk yazılarında, daha çok bir felsefeci kimliğiyle göründü. Daha sonra, “felsefeyi, yaşamın ve insanın sorunlarına çözüm arayan akım ve yönsemelerden çok, bir dil düzeni, bir bilim analizi” olarak gördüğünü belirtti. Felsefe ağırlıklı ilk denemelerini 1977’de, Niçin Diyalektik adlı kitabında topladı. Çeşitli edebiyat ürünlerine getirdiği yeni bakış açılarıyla ilgi çekti. 1980’de yayımlanan Yaz Başına Neler Gelir kitabındaki denemelerinde, edebiyatın ağırlık kazandığı görülür. Yazar, son dönem Türk öykücülüğü üstüne yaptığı değerlendirmelerini, seçtiği yirmi öyküyle birlikte Bir Pencereden kitabında topladı.

•   YAPITLAR (başlıca): Niçin Diyalektik, 1977; Yaz Başına Neler Gelir, 1980; Bir Pencereden, 1982.

İlgili Makaleler