Edebi Şahsiyetler

Füruzan Kimdir, Hayatı, Eserleri, Edebi Kişiliği, Hakkında Bilgi

FÜRUZAN (1932)

Türk öykü ve roman yazarı. Anlatımının özgünlüğü, kişileri işleyişindeki derinlik ve sevgi yüküyle çağdaş Türk öyküsüne yeni açılımlar kazandırmıştır.

29 Ekim 1932’de İstanbul’da doğdu. Asıl adı Feruze Çerçi’dir. İlköğrenimden sonra kısa bir süre tiyatro oyunculuğu yaptı. Edebiyat yaşamına başladıktan sonra yazarlığı tek uğraş edindi. 1975’te çağrılı olarak gittiği Batı.Berlin’ de bir yıl kaldı.

İlk öyküsünü, F. Yerdelen imzasıyla 1956’da Seçilmiş Hikâyeler Dergisi’nde yayımladı. Bunu Türk Dili, Yenilik ve Pazar Postası dergilerinde yayımladığı öyküleri izledi. 1968 sonrası Yeni Dergi’de yayımlanan öyküleriyle dikkati çekti ve çağdaş Türk öykücülüğünün önemli adlarından biri olarak nitelendirildi. Parasız Yatılı kitabı ile 1972 Sait Faik Hikâye Armağanı’nı, 47’liler ile de 1975 Türk Dil Kurumu Roman Ödülü’nü kazandı. 1979’da Doğu Berlin’de Kinderbuch Yayınevi için Die Kinder der Tiirkei (“Türkiyeli Çocuklar”) adlı bir çocuk kitabı yazdı. 1982’deyse Volk und Welt Yayınevi için 9 çağdaş Türk öykücüsünün yapıtlarının yer aldığı bir kitap hazırladı. Yapıtları çeşitli yabancı dillere de çevrildi.

Öykülerinde, toplumun değişik kesitlerinden insanların sorunlarını, gerçekçi, ayrıntılara inen bir anlatımla yansıtmıştır. Anlatımındaki yoğun duygusallık, öykü anlayışının temel özelliğini oluşturur. Toplumsal dengesizlikler içinde bireysel çıkış yolu arayan insanlar, düşmüş kadınlar, çocuk denecek yaşta kötü yola sürüklenen kızların acılı gerçeği, büyük kent yaşamına savrulmuş göçmen ailelerinin yaşantıları, yurt özlemleri ve umarsızlıkları öykülerinin başlıca temaları arasında yer alır.

•    YAPITLAR: Öykü: Parasız Yatılı, 1971; Kuşatma, 1972; Benim Sinemalarım, 1973; Gecenin Öteki Yüzü, 1982. Roman: 47’liler, 1974. Röportaj Gezi: Yeni Konuklar, 1977; Ev Sahipleri, 1981. Oyun: Redifeye Güzelleme, 1980. Çocuk Kitabı: Die Kinder der Türkei, 1979, (“Türkiyeli Çocuklar”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi