Filozof Biyografileri

Fritz Mauthner Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

MAUTHNER, Fritz (1849-1923)

Alman, filozof. Dil felsefesinin bağımsız bir öğreti niteliği kazanması için çalışmıştır.

22 Kasım 1849’da Bohemya’nın Horschitz kentinde doğdu, 29 Haziran 1923’te Meersburg’ta öldü. Ortaöğrenimini doğduğu yerde gördükten sonra, Almanya’nın değişik üniversitelerinde, dilbilim ve felsefe okudu. Sonra bütün çalışmalarını bağımsız bir dil felsefesinin oluşturulması konusunda topladı.

Adçılık’a bağlı kalan Mauthner, bilginin bağımsız bir kaynağı bulunmadığı görüşünden yola çıkar. Ona göre bilginin gelişmesi sözcüklerin yaşam içinde ve zamana göre kazandığı anlama bağlıdır. Bu anlam da sürekli bir değişme akışı içindedir. Kavramlar, kullanış biçimi ve yerine göre, anlam kazanır, sonra yenisi eklenir, bu olayın sürekliliği kavramın içeriğini çoğaltır, geliştirir. İşte bilgi bu anlama dayalı kavramsal gelişmenin ürünüdür. Mauthner’in düşünceleri, dil felsefesi sorunlarıyla ilgilenen filozofları etkilemiş, özellikle onun, bilginin kaynağını dilin gelişmesinde ve kavramların sürekli değişmesinde bulan görüşü ilgiyle karşılanmıştır.

•    YAPITLAR (başlıca): Beitrage zu einer Kritik der Sprache, 1902, (“Bir Dil Eleştirisi Üstüne Yazılar”); Die Sprache, 1907, (“Dil”); Wörterbuch der Philosophie, 1910, (“Felsefe Sözlüğü”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi

İlgili Makaleler