Edebi Şahsiyetler

Fritz Lang Kimdir, Hayatı, Filmleri, Hakkında Bilgi

LANG, Fritz (1890-1976)

Alman film yönetmeni. Sinemada Alman Dışavurumculuğu’nun öncülerindendir.

5 Aralık 1890’da Viyana’da doğdu, 2 Ağustos 1976’da Los Angeles’ta öldü. Viyana’da mimarlık ve resim öğrenimi gördü. Eğitimi konusunda ailesinin baskısından kaçarak 1910’da Münih ve Paris’e sanat öğrenimi yapmaya gitti. Ardından Afrika, Çin, Japonya, Endonezya gibi ülkelerde belirli bir amacı olmadan dolaştı. 1913’te Paris’e dönerek Alman gazeteleri için desen çalışmaları yaptı. 1914’te I.Dünya Savaşı çıkınca Paris’te tutuklandı. Kaçarak Avusturya ordusuna katıldı. Dört kez yaralandı, teğmen olarak terhis edildi. Hastanede geçirdiği iyileşme döneminde tanıştığı joe May’ın isteği üzerine bazı film senaryoları yazdı. 1918’de Berlin’e gidip Decla şirketine yazar olarak girdi, film kurgusunda çalıştı ve yönetmenliğe kadar ilerledi.

Lang’ın yönetmen ve yazar olarak ilk filmi 1919 tarihli Halbblut (“Melez”) idi. Ardından aynı yıl iki bölümlük serüven filmi Die Spinnen’i (“Örümcekler”) yaptı. 1920’de Thea von Harbou ile birlikte senaryolar yazmaya başladılar, 1924’te de evlendiler. Lang’ın ilk önemli başarısı 1921’de Der miide Tod’la. (“Yorgun Ölüm”) geldi. Bu filmle birlikte Lang’ın, dekoru oyuncu kadar önemli bir anlatım aracı olarak kullandığı dışavurumcu üslubu, iyice yerleşmeye başladı. 1922 yapımı Dr. Mabuse der Spieler’de (“Kumarbaz Dr.Mabuse”) savaş sonrası Almanya’sının toplumsal ve iktisadi durumunu çağrıştıran birçok öğeler bulunuyordu.

1924’te Lang ve von Harbou, Siegfried ve Kriemhilds Rache adlı iki bölümden oluşan Die Nibelungen ile 13.yy Alman şiirine ve eski destanlara yöneldiler. Büyük harcamalarla çekilen bu filmin başarısı üzerine bağlı bulunduğu UF A şirketi Lang’a Metropolis’ i yapma iznini verdi. 1927’de tamamlanan bilim kurgu türündeki bu anıtsal yapıt hayranlıkla karşılandı. Lang’ın belli ölçüde Nietzsche’den esinlendiği bu filmleri, Alman ırkının kökenlerine, söylencelerine uzanan bir sanat anlayışının öncülüğünü yapıyordu.

İlgili Makaleler