Edebi Şahsiyetler

Fritz Habeck Kimdir, Hayatı, Eserleri, Hakkında Bilgi

HABECK, Fritz (1916 – 16 Şubat 1997)

Avusturyalı romancı. Günümüz sorunlarına ışık tutan tarihsel romanlarıyla tanınmıştır.

Viyana’da doğdu. Viyana Üniversitesi’nde hukuk öğrenimini tamamladıktan sonra II.Dünya Savaşı boyunca Rus ve Fransız cephelerinde savaştı. Savaşın bitiminde bir süre ABD ordusunun elinde savaş tutsağı oldu. Ülkesine dönüşünde hukuk doktorasını verdi. Viyana’daki Josefstadt Tiyatrosu’nda yönetmen yardımcılığı, Rönesans Sahnesi adlı toplulukta da dramaturgluk yaptı. Avusturya Radyosu’nda Radyo Tiyatrosu ve Edebiyat bölümlerinin başkanlığını yürüttü. 1949’da Viyana Kenti Goethe Gençlik Ödülü’ nü, 1952’de de Avusturya Devlet Edebiyat Ödülü’nü kazandı.

Habeck, çoğu tarihsel konulu romanlarında, yaşadığı dönemin gerçekliğini “geçmişe kaydırılmış” bir biçimde vermeye çalıştı. II.Dünya Savaşı ve sonrasının iktidar, hukuk anlayışı, toplum düzeni ve siyaset gibi konularını, geçmişteki birtakım olaylar çerçevesinde değerlendirmeye çalıştı. Tarihsel özellikler taşımayan romanlarındaysa savaşı, savaş karşıtlığını, savaş sonrası Viyana’sınm ahlaksal çöküntü içindeki görünümlerini işledi. Bu romanlarında E.M.Remarque’dan etkiler görülmekle birlikte, ondan daha yoğun bir anlatıma ulaştığı da izlenir.

•    YAPITLAR (başlıca): Der Scholar vom linken Galgen, (“Soldaki Darağacmın Konuğu”); Der Tanz der sieben Teufel, 1950, (“Yedi Şeytanın Dansı”); Das Boot kommt nach Mitternacht, (Gece Yarısı Bir Gemi); Das zerbrochene Dreieck, (“Kırık Üçgen”); Der schwarze Mantel meines Vaters, 1977, (“Babamın Siyah Paltosu”).

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi